Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изпълнението на споразумението между ЕС и Турция за мигрантите продължава без спънки

| обновено на 23.07.16 в 18:40

Изпълнението на споразумението между ЕС и Турция за мигрантите продължава без спънки, въпреки опита за преврат, заяви турският министър по европейските въпроси Йомер Челик, цитиран от Франс прес.

Не смятаме, че това е краят на пътя. Сега е моментът да внесем нов порив в преговорите за присъединяване на Турция към ЕС, които започнаха през 2005 година, добави Челик.

Сключеното през март споразумение позволява да се удържи вълната от мигранти, насочила се към Западна Европа.
България и Турция също подписаха протокол за реадмисия на бежанците през май тази година, но турската страна обвързва неговото изпълнение с договореностите с Европейския съюз.
Челик разкритикува западните съюзници, че не са изпратили свои представители в Анкара, за да изразят солидарността си към турците след неуспелия опит за преврат.

В същото време турският президент Реджеп Ердоган за пореден път остро критикува Евросъюза в отговор на критиките на Брюксел по повод мерките на турската държава, които въведе след опита за държавен преврат, като посочи:
Европейският съюз има пристрастност и пълно с предрасъдъци отношение към Турция - след опита за военен преврат, те правят изявления, които са противоречиви.

Брюксел вече изрази тревога от въвеждането на извънредно положение в Турция, което счита за заплаха за гражданските свободи, а също и критикува турските власти заради огромния брой арестувани, които надхвърлиха 10 000.

Стана ясно също, че Висшият военен съвет на страната ще заседава на 28 юли - няколко дни по-рано от обикновено, като на заседанието ще бъдат обсъдени нови мерки за реорганизация на турските въоръжени сили.

Същевременно въпреки констатираните лично от президента Ердоган пропуски в разузнаването във връзка с пуча, директорът на турската разузнавателна служба Хакан Фидан засега запазва поста си. През деня пък беше арестуван живеещият в град Ерзурум Мухамет Саит Гюлен - племенник на мюсюлманския проповедник Фетулах Гюлен, който живее в САЩ и който се обвинява за организатор на неуспелия опит за държавен преврат.

По-рано в турския държавен вестник беше публикуван указ, според който властите в страната могат да задържат заподозрени в ареста до 30 дни, без да им се повдигат обвинения. 

Президентът Ердоган нареди закриването на повече от 1000 частни училища, 1230 благотворителни организации и фондации, 19 търговски съюзи, 15 университети и 35 медицински заведения.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32