Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди поискаха демокрация в Турция на митинг на площад "Таксим"

Демонстранти подкрепят президента Ердоган с плакат с надпис "Звездата на демокрацията"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Емблематичният площад "Таксим" в Истанбул снощи стана арена на внушителна продемократична демонстрация, на която за пръв път се обединиха поддръжниците на основната, светска турска опозиция и на управляващата консервативно-ислямистка Партия на справедливостта и развитието в общ отпор срещу опита за военен преврат, който бе извършен на 15 юли.

По призива на лидера на опозицията Кемал Кълъчдароглу, хиляди поддържници – млади и възрастни, жени и мъже, се стекоха на площада. "Таксим" буквално бе като червено море от националните флагове, които носеха и портретите на Кемал Ататюрк, основателя на съвременната турска държава.

Кълъчдароглу призова съгражданите си към "сплотяване и укрепване на националното единство пред лицето на опита за преврат". В Турция трябва да бъдат съхранени републиканският строй и демократичните устои. Сривът на военния пуч от страна на турската общественост потвърди ефективността на светския модел на държавата. Извършителите на преврата трябва да бъдат наказани, подчерта опозиционният лидер и прочете манифеста на неговата партия.

Митингът на "Таксим" получи подкрепа от отговорни функционери на ПСР, които бяха сред множеството.

Демонстрацията е израз на усилията на управляващите и част от опозицията в Турция да демонстрират единството на страната, да преодолеят поляризацията в обществото, на базата ислямисти-секуларисти, което бе взело тревожни размери преди пуча. Такава Турция искаме, жадуваме за единство, коментираха анализаторите по повод на демонстрацията.

Митингът на "Таксим" продължи след полунощ. Транспортът в Истанбул, който от 15 юли досега е безплатен, извозваше през цялата нощ участниците.

Като израз на усилията на правителството за консолидиране на обществото срещу опита за преврат президентът Реджеп Тайип Ердоган днес ще се срещне в президентския дворец в Анкара с лидерите на двете опозиционни партии – Кемал Кълъчдароглу, и на Партията на националистическото действие – Девлет Бахчели. Това също ще се случва за първи път от дълго време насам. Основните въпроси, които се очаква да бъдат обсъдени, са опитът за преврат и мерките, взети от властите. Кълъчдароглу без колебание подкрепи правителството срещу пуча, но в същото време изрази безпокойство от въвеждането на извънредното положение.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32