Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Висшият военен съвет в Турция ще определи нови командири след масовата чистка

Правителството спря редица електронни и печатни медии

Снимка: АП/БТА

Висшият военен съвет на Турция начело с президента Реджеп Таип Ердоган ще обсъди преструктуриране на въоръжените сили на страната след неуспешния опит за преврат от 15 юли. Очаква се да бъдат обявени нови командири, които ще заменят уволнените близо 150 генерали и адмирали от турската армия и флот.

В Държавния вестник бяха публикувани имената на 149 генерали и адмирали, на 1099 офицери и 436 старшини, които се отстраняват от турските въоръжени сили. Това са командири на различни родове войски, командирът на базата "Инджирлик" и много други. 113 от тях са арестувани и очакват процес. 

Министърът на енергетиката Берат Албайрак, който е зет на президента Ердоган, съобщи, че малко преди неуспешния опит за преврат властите възнамерявали да направят големи промени в армията и да отстранят елементи, свързани с живеещия в Съединените щати проповедник Фетуллах Гюлен

Спряни бяха и много медии - 45 вестника,16 телевизионни канала, три информационни агенции, десетки радиостанции, издателства и  списания бяха забранени с указ. Между забранените медии са вестниците "Заман", "Тараф", "Миллет", информационната агенция "Ихляс хабер ажансъ", телевизия "Каналтюрк".

Междувременно в Истанбул беше удължено до 31 юли безплатното пътуване в градския транспорт. То бе въведено след 15 юли, за да бъде улеснено участието в митингите, под наслова "защита на демокрацията", които се провеждат всяка вечер в мегаполиса.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32