Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Запазва се основният команден състав на турската армия

Снимка: АП/БТА

Огласени бяха решенията от заседанието на Висшия военен съвет на Турция, във връзка с осуетения въоръжен опит за сваляне на законно избраната власт на 15 юли. Висшият военен съвет заседава под ръководството на президента Реджеп Тайип Ердоган - главнокомандващият армията - близо пет часа в правителствената резиденция Чанкая.  Решенията бяха огласени от президентския говорител Ибрахъм Калън.

Поста си запазва началникът на генералния щаб на турската армия Хулуси Акар. Запазват постовете си съответно командващият сухопътните, военновъздушните войски и военноморските сили, с изключение на командващия жандармерията, който е задържан и на негово място бе назначен нов.

В същото време 149 генерали и адмирали, 1099 офицери и 436 старшини са били отстранини от армията за участие и съпричастност в преврата, 113 от тях са арестувани и очакват процес.

Указът е бил утвърден от държавния глава и е влязъл в сила, посочи говорителят.

Според информационните източници, на заседанието на Висшия военен съвет са били обсъдени мерки за коренна реконструкция на турската армия. Предвижда се жандармерията и бреговата охрана да преминат на подчинение на турското министерство на вътрешните работи.

Турски отговорен представител заяви, че президентът Ердоган иска генералният щаб на армията и националната разузнавателна служба - МИТ - да преминат под контрола на президентството. Ердоган обаче посочи пред турска телевизия, че за осъществяване на такава мярка трябва промяна в конституцията, която да стане с одобрението на опозиционните партии.

В Истанбул, Анкара и други градове на страната и снощи, на десетия ден след опита за преврат, продължиха многолюдните митинги под наслова "за защита на демокрацията".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32