Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реджеп Ердоган отхвърли западните критики към потушаването на опита за преврат

| обновено на 29.07.16 в 17:41
Реджеп Тайип Ердоган
Снимка: БТА

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отхвърли критиките на западни държави към масовите арести след осуетения опит за преврат в страната от 15-и юли. Според него страни, които би трябвало да похвалят Турция за това, че се е справила с пуча, всъщност подкрепят "заговорниците". Ердоган каза също, че броят на задържаните ще се увеличи, ако бъде установено, че още хора са подкрепяли преврата.

Междувременно турският премиер Бинали Йълдъръм обяви, че Турция ще затвори военновъздушна база, която се намира близо до столицата Анкара, както и всички казарми, използвани от войници, които са участвали в опита за преврат на 15-и юли. Базата "Акънджъ" се намира северно от Анкара и беше използвана за център на заговора отпреди две седмици, припомня Ройтерс.

Турските власти са задържали над 18 хиляди души след проваления опит за преврат от 15-и юли, обяви днес вътрешният министър на страната Ефкан Ала пред телевизия "Хабер". 9 677 от тях са били официално арестувани и очакват началото на съдебния процес срещу тях.

Ердоган и правителството обвиняват мюсюлманския духовник Фетхуллах Гюлен, че е бил главният организатор на пуча. Гюлен от години живее в САЩ. Десетки хиляди души, за които се предполага, че са негови симпатизанти, бяха арестувани, отстранени от работа или разследвани след опита за смяна на властта. Сред тях има военни, полицаи, представители на съдебната и образователната система, държавни служители.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Представители на турския бизнес в България осъждат остро опита за преврат в Турция

Световният турски бизнес съвет и Българско-турската търговско-индустриална камара са против всякакъв вид незаконни действия, насочени срещу демократичната система и избраното цивилно ръководство на страната като застават неотлъчно до турския народ. Това се..

публикувано на 29.07.16 в 09:48

Ердоган иска армията и разузнаването в Турция да преминат под контрола на президентството

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган иска въоръжените сили и националната разузнавателна служба  да преминат под контрола на президентството. Това съобщи Ройтерс, като се позовава на турски представител. Турски телевизионни канали цитират думите на..

публикувано на 28.07.16 в 21:33

Турция освободи от длъжност 88 служители на външното министерство

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу съобщи днес, че 88 души са отстранени от министерството след неуспешния опит за преврат, предаде Ройтерс, като се позова на телевизия НТВ. Това е последната от серията чистки на заподозрени..

публикувано на 28.07.16 в 13:49

Турция затваря десетки вестници, списания, телевизии и радиостанции

Турция затваря десетки вестници, списания, телевизии и радиостанции, съобщи Официалният вестник на страната. Три информационни агенции, 45 вестника и 16 тв канала са засегнати от мярката. Затварят се и 23 радиостанции, 15 списания и 29..

публикувано на 28.07.16 в 11:18
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32