Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турските сили за сигурност блокираха "Инджирлик"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турската военновъздушна база "Инджирлик", разположена край южния град Адана, която се ползва от САЩ и НАТО за удари срещу ИДИЛ, е била блокирана от около 700 служители на силите по сигурността. Според турските медии операцията е била предприета заради слухове за втори опит за военен преврат. Блокадата е продължила два часа, съобщи министърът по въпросите на Европейския съюз Йомер Челик

С указ, публикуван днес в Държавен вестник, официално са уволнени 1400 души от турската армия по подозрение за връзки с проповедника Фетуллах Гюлен, смятан за организатор и ръководител на пуча от 15 юли. Междувременно от кабинета съобщиха, че в състава на Висшия военен съвет на Турция ще бъдат включени повече цивилни - вицепремиерите, както и министрите на правосъдието, на вътрешните работи и на външните работи.

Също днес членовете на управителния съвет на турската Федерация по футбол заявиха, че подават колективно оставки заради "чистката" на турските власти след неуспешния опит за преврат в страната. От федерацията заявиха, че са предоставили цялата информация за служителите си, организаторите на мачове, председателите и членовете на 11-те си подразделения на съответните власти. 

Около 60 хиляди души в армията, съдилищата, гражданските служби, образованието, медиите и други сектори са били освободени от длъжност по подозрения, че имат връзка с пуча на 15 срещу 16 юли. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Коренни реформи в структурата на турската армия

Всички военни училища в Турция ще бъдат закрити. На тяхно място ще бъде създаден университет по отбраната, в който ще се подготвят военни за всички родове войски на страната. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в интервю за турски медии. По..

обновено на 31.07.16 в 12:36
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32