Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Торбьорн Ягланд настоя за спазване на човешките права при потушаването на опита за преврат в Турция

Торбьорн Ягланд
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турция трябва да се справи с отговорните за проваления опит за преврат от 15-и юли, но това трябва да се случи чрез спазване на върховенството на закона и човешките права, заяви генералният секретар на Съвета на Европа Торбьорн Ягланд, който пристигна днес в Анкара.

На съвместна пресконференция с турския външен министър Мевлют Чавушоглу Ягланд посочи, че опитът за преврат в Турция е бил безобразен, но срещу него е имало впечатляващ отпор от страна на турския народ. По думите му, в Европа има слабо разбиране за това как тайната мрежа на организаторите на пуча е успяла да проникне в армията и съдебната система.

Турция обвини мюсюлманския духовник Фетхуллах Гюлен като главен организатор за опита за преврат. Гюлен живее в САЩ от 1999 г. и отрича обвиненията.

От своя страна турският външен министър Чавушоглу заяви, че посещението на Янгланд е много важно за Анкара и че ще имат възможност да огласят всички въпроси във връзка с осуетения опит за преврат.

Предвижда се генералният секретар на Съвета на Европа да се срещне също с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, премиера Бинали Йълдъръм, министри и с лидери на опозиционни партии.

Това е първото посещение на високопоставен представител на Европа след осуетения опит за преврат в Турция през миналия месец.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Торбьорн Ягланд

Т. Ягланд: Ако съдебната власт не действа като коректив, обществото става много чувствително

Ако държавите искат да отделят своите съдилища от политиката, се нуждаят от култура на независимост и безпристрастност , каза генералният секретар на Съвета на Европа Торбьорн Ягланд при откриването в София на Конференция за съдебната власт. На форума..

публикувано на 21.04.16 в 14:18

Т. Ягланд: Всеки мигрант, стъпил на европейска почва, има защитени от ЕКПЧ права

Генералния секретар на Съвета на Европа Торбьорн Ягланд , който е на посещение в България, подчерта, че ролята на Европа по въпроса с бежанската вълна е, че всеки човек, който стъпи на европейска почва, има права, защитени от Европейската..

публикувано на 12.10.15 в 16:14

Най-голямата мюсюлманска страна отказа на Турция да закрие училищата, свързани с Гюлен

Правителството на Индонезия разчита на приятелски отношения с Турция, въпреки отказа да закрие действащите в страната училища, имащи отношение към фондацията на опозиционера Фетхулах Гюлен, пише "Джакарта пост". "Ние винаги неизменно уважаваме..

публикувано на 03.08.16 в 09:38
Торбьорн Ягланд

Генералният секретар на Съвета на Европа е на посещение в Турция

Генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд ще се срещне днес в Анкара с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган и с премиера Бинали Йълдъръм .  Повод за разговорите са опасенията за масови нарушения на гражданските права в страната след..

публикувано на 03.08.16 в 07:12

Европейски лидери с остри реакции на заплахите на Турция за споразумението с ЕС

Германия и Австрия отхвърлиха заплахите на Турция, че ще прекрати изпълнението на споразумението си с ЕС за ограничаване на мигрантския поток към Европа, ако до ноември не бъде въведен безвизов режим за нейни граждани. На въпрос дали Турция може да..

публикувано на 02.08.16 в 17:23
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32