Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чавушоглу: ЕС допуска грешка в реакцията си на събитията в Турция

| обновено на 10.08.16 в 14:29
Снимка: ЕПА/БГНЕС

ЕС допуска сериозни грешки в реакцията си на събитията в Турция след осуетения опит за преврат, заяви министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу, цитиран от световните агенции. По думите му, ако Западът загуби Турция, това ще е заради собствените му грешки, а не заради сближаването с Русия, Китай или ислямския свят.

Чавушоглу каза още, че и Турция и Русия искат примирие в Сирия и намиране на политическо решение на кризата в страната.  
Изказванията на Чавушоглу бяха направени след вчерашната среща в Санкт Петербург между президентите на Русия Владимир Путин и на Турция Реджеп Ердоган.

След нея стана ясно, че Турция и Русия рестартират проекта "Турски поток", по който ще се пренася природен газ през Турция за Европа и който бе замразен заради кризата със сваления руски бомбардировач. Ще се засили и работата по реализацията на проекта за първата атомна електроцентрала "Аккую", която се строи от "Росатом".

В същото време Русия ще вдигне санкциите, въведени срещу Турция по време на кризата. Ще се подновят чартърните полети.

Проекът "Турски поток" ще бъде реализиран възможно най-бързо. Турция е готова да доставя газ за Европа, обяви Ердоган, като допълни, че двете страни ще засилят сътрудничеството в отбранителната промишленост. 

Руският президент Владимир Путин заяви, че приоритет е отношенията с Турция да бъдат върнати на нивото отпреди кризата. Трябва да предприемем конкретни политически стъпки, за да осъществим нашите енергийни проекти, подчерта руският държавен глава.

Турската страна е изключително доволна, а експерти отбелязват, че срещата по същество е много важна за нормализирането на отношенията и че се очаква те бързо да бъдат възстановени до нивото отпреди кризата.

Като нова страница в отношенията с Русия определят срещата турските медии. Според тях започва нов етап във връзките между страните, а Ердоган и Путин са дали старт на нови проекти. Възобновява се и военнотехническото сътрудничество, подчертават турските медии. 

Съобщено беше също, че Ердоган и Путин са разговаряли два часа насаме и по сирийската криза, но не бе направено изявление по този повод. Анкара и Москва имат различия по сирийската криза.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32