Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австрия: ЕС трябва да предложи нов тип сътрудничество на Турция

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Европейският съюз трябва да предложи нов формат на сътрудничество с Турция вместо продължаване на фиктивните преговори за членство, заяви в интервю за австрийската агенция АПА канцлерът Кристиан Керн. Керн съобщи, че Виена ще излезе с инициатива на европейско равнище за прекратяване на тези преговори, като предварително я отработи с другите страни. По думите му обаче, това не трябва да застрашава споразумението за мигрантите. Австрийският канцлер смята, че Анкара е заинтересована от спазването на договореностите, тъй в противен случай сътрудничеството в други сфери би било поставено под въпрос. Кристиан Керн призова за изработването на план за взимодействие между страните в сферата на икономиката, сигурността и миграцията.

Канцлерът не изключи възможността още на 6 септември Австрия да въведе извънредно положение заради бежанците. Той отбеляза, че през последните месеци бежанският поток е намалял силно, но властите трябва да бъдат готови за възстановяването на предишните му нива, ако ситуацията в Турция и Северна Африка се промени.

Европейският съюз трябва да разреши безвизовите пътувания за турските граждани от октомври или споразумението за мигрантския поток ще бъде замразено, заяви междувременно пред германския вестник "Билд" турският външен министър Мевлют Чавушоглу. Той обаче посочи, че за момента разговорите с Европа все още продължават. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32