Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шестима убити и над 200 ранени при серия експлозии в Източна Турция

| обновено на 18.08.16 в 11:51
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Три бомбени атентата от снощи до момента  разтърсиха Източен Анадол. Съобщава се за най-малко шестима убити и над 200 ранени при нападенията.

Тази сутрин беше извършено нападение с кола-бомба пред полицейското управление на град Елязъг. Турските медии заявиха, че сградата на полицейското управление се е намирала извън града, но детонацията била толкова силна, че разтърсила града. Телевизионни канали показаха кадри от няколкоетажното полицейско управление, което е почти разрушено. Към мястото са изпратени много линейки.

Трима души загинаха, едно дете и две жени, и 73-ма бяха ранени при кърваво нападение в центъра на град Ван, Източен Анадол, извършено снощи около полунощ. Кола-бомба беше взривена пред полицейския участък на Ван, който е център на едноименната провинция. Бомбата е взривена дистанционно девет секунди след като автобус с полицаи потеглил от управлението. Представител на полицията заяви, че състоянието на пострадалите, сред които 17 са полицаи, е тежко.

Турските власти съобщиха, че са задържали заподозрян за участие в атаката във Ван. Според тях атентатите са дело на сепаратистите от забранената за тероризъм Кюрдска работническа партия - ПКК. След атаката турски самолети са предприели въздушна операция за издирване на предполагаемите извършители.

При нападение в друга провинция - Хаккяри в Югоизточна Турция двама полицаи са били ранени днес при атака, извършена от кюрдски бойци срещу полицейското управление.

През последните дни ПКК отново регистрира повишена активност на фона на мащабните чистки, които правителството извършва в рамките на разследването на осуетения опит за преврат на 15 юли.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Четирима души загинаха при поредна атака в Турция

Трима войници и пазач бяха убити при атака срещу конвой с турски военни в град Битлис в югоизточната част на страната, съобщиха турски медии. Седем други войници са ранени при нападението, извършено с крайпътна бомба, за което се смята, че е дело на..

публикувано на 18.08.16 в 15:02
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32