Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Терористичният атентат в Газиантеп е извършен от атентатор-самоубиец

Ердоган: Атентаторът е на възраст между 12 и 14 години

| обновено на 21.08.16 в 18:03
Поне 50 са жертвите на атентата в Газиантеп.
Снимка: БГНЕС
Разкъсана жилетка с ескплозиви за извършване на самоубийствени атентати е открита в Газиантеп на мястото, където бе извършено снощното кърваво нападение, в което загинаха над 50 души, а над 94 бяха ранени, съобщиха местните власти. Според тях атаката е извършена от атентатор-самоубиец.

Атентаторът е бил на възраст между 12 и 14 години, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган:

Един 12-14 годишен атентатор-самоубиец е възпламенил или е бил накаран да възпламени бомба по време на сватбеното тържество снощи в една махала на град Газиантеп. За съжаление 51 невинни наши граждани загинаха, а още 69 души се намират в болницата, но състоянието на 17 от тях е тежко. Жертвите и пострадалите са все наши граждани, които са се преселили в Газиантеп от източните провинции Сиирт и Ван, за да избягат от терора.

По думите на държавния глава, данните от разследването показват, че извършителят е от терористичната групировка "Ислямска държава":

В последно време силите по сигурността предприеха мащабни операции срещу предполагаеми членове на "Ислямска държава", за които нашето разузнаване разполага с данни, че се опитват да наложат присъствия в този район. Но ние ще продължим борбата с всички сили, както се консолидирахме срещу опита за преврат, така ще се консолидираме и срещу терора,защото терорът не признава раса, вяра, националност, той поразява всички.

Разследването продължава, властите се опитват да установят самоличността на извършителя, а също и онези, за които се предполага,че са го направлявали.

В Газиантеп, който е само на 60 км. от сирийската граница, е ден на траур. Гражданите настояват от правителството да предприеме мерки. Сред жертвите и пострадалите има много жени и деца и това още повече подсилва трагизма на случилото си.

Ангела Меркел осъди терористичната атака в Газиантеп в специално послание, което е изпратила до турския премиер Бинали Йълдъръм, съобщиха турските медии.

Руският президент Владимир Путин също е изразил съболезнования на Ердоган заради гибелта на десетки турски граждани.

Папа Франциск изрази съчувствие към турския народ. По време на традиционната неделна обедна молитва от прозореца на Апостолическия дворец, папата се помоли за покой на жертвите на престъплението. Той призова вярващите да пренебрегнат гордостта и егоизма, и припомни, че човешкият живот не е видеоигра, нито теленовела.

Белият дом осъди нападението в Турция, предаде "Ройтерс". По време на посещението му в Анкара през следващата седмица вицепрезидентът Джо Байдън ще обсъди борбата срещу тероризма, предава агенцията.

Извършителите на този варварски акт цинично и малодушно нападнаха сватба, убивайки десетки хора и оставяйки множество ранени, заяви Нед Прайс, говорител на Съвета за национална сигурност към Белия дом.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32