Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седем души са задържани за големите пожари в Хасковско

| обновено на 07.09.16 в 14:20
Снимка: БГНЕС

Седем души са задържани за големите пожари в област Хасково. Огънят унищожи близо 80 хиляди декара площ, от които 10 хиляди с горски масиви. 

Трима мъже са задържани заради пожара, горял край харманлийските села Рогозиново, Доситиево и Коларово. Още трима са съпричастни към пожара край Симеоновград. Пожарът е пламнал заради почистване на храсти с резачка. 

Ползване на селскостопанска техника е причинило и пожара край Ивайловград. Задържан е трактористът. Образувани са досъдебни производства 

Министерството на земеделието ще настоява за затягане на изискванията при почистването на пасища. Това е една от стъпките за предотвратяване на пожари, заяви в Ямбол заместник-земеделският министър Георги Костов. Той прогнозира, че през тази година пожарите и като брой, и като изгоряла територия ще бъдат по- големи от миналогодишните. Вече е създадена съвместна работна група, която ще предложи мерки за ограничаване на пожарите занапред.  

Така, както при зърнопроизводството, през жътвената кампания имаме много строги изисквания към комбайните, към техниката, подобни строги изисквания ще се изискват и към онази техника, с която се почистват пасищата. Това са почистванията, които трябва да бъдат приключили до 10 юни, а след това и при косенето.
Предвиждат се и много по-високи санкции за земеделски производители от чиито пасища тръгват пожарите
Като тяхното субсидиране е не само за територията, която е опожарена, но цялостното им субсидиране като земеделски производители, за един период от две - три години, да бъде ограничена.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Пожарът край Граматиково отново е локализиран

Възобновилият се пожар край село Граматиково отново е локализиран. Сутринта отново пламнаха сухи треви и храсти. Бързата реакция на горските служители, които са дежурили в района, е предотвратила опасно разгаряне, съобщи кметът на община Малко Търново..

обновено на 07.09.16 в 15:10
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32