Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция е предложила да се включи в освобождаването на северния иракски град Мосул от групировката „Ислямска държава“

Турция е предложила да се включи в освобождаването на северния иракски град Мосул от групировката „Ислямска държава“. Това е станало на снощните преговори в Лозана, в които са взели участие иракски, ирански, саудитски, руски и американски представители.

Междувременно иракски войски и американската авиация нанесоха удари по джихадистите източно от Мосул. Турски телевизионни канали излъчиха новината с анонса "Започна голямата операция за Мосул". Според турски военни източници обаче планираната офанзива за освобождаването на Мосул от терористите още не е започнала.

От премиерската служба на Турция съобщиха, че на този етап турската армия не участва в ударите. Пак според тях, когато започне голямата операция за Мосул, тази позиция на турската армия може да се промени.

Турска телевизия цитира командир на бойците пешмерга, който каза, че терористите от ИД са възпламенили петрола в изкопаните кладенци, за да се пазят от ударите от въздуха.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви пред турски медии, че срещата за Сирия, която се проведе вчера в Лозана, не е довела до постигането на споразумение за прекратяване на бойните действия в тази страна. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32