Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Путин и Ангела Меркел ще обсъдят ситуацията в Украйна и Сирия

Владимир Путин и Ангела Меркел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин ще се срещне тази вечер в Берлин с германския канцлер Ангела Меркел. Двамата ще заседават в рамките на поредната среща на Нормандската четворка, в която ще участват също френският президент Франсоа Оланд и украинският държавен глава Петро Порошенко.

Освен за събитията в Украйна, Меркел и Путин ще разговарят и за кризата в Сирия. Преди началото на срещата обаче самата Меркел обяви, че не бива да има големи очаквания от нея. Причина за песимизма й са съобщенията от нови сражения в Източна Украйна, както и потвърждението на Москва, че е изпратила флот към Средиземно море.

Към Сирия е тръгнал самолетоносачът "Адмирал Кузнецов", осем кораба и една атомна подводница. В понеделник те са били наблюдавани от Норвегия в Северно море. Според експерти Путин се опитва да изпревари времето и да засили военното присъствие край Сирия преди президентските избори в САЩ. Смята се, че ако те бъдат спечелени от Хилари Клинтън, САЩ ще поведат по-остър курс към Русия в Близкия Изток.

Развитието в Украйна също не е окуражаващо. От кабинета на Меркел съобщиха, че засега целта на преговорите е споразуменията от Минск да бъдат спазвани, което не се прави и от двете враждуващи страни.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Среща на Нормандската четворка се провежда днес в Берлин

Германският канцлер Ангела Меркел ще разговаря днес в Берлин с руския президент Владимир Путин . Теми на срещата им ще са конфликтите в Източна Украйна и Сирия. Към разговорите ще се присъединят и държавните глави на Франция и Украйна Франсоа Оланд и..

публикувано на 19.10.16 в 12:17
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32