Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган: Военната операция в Северна Сирия ще се концентрира върху Ракка

Реджеп Тайип Ердоган
Снимка: БТА

Турската военна операция в подкрепа на сирийските опозиционни бойци в Северна Сирия ще се концентрира върху контролирания от "Ислямска държава" град Ракка. Това обяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Той уточни, че в момента бунтовниците напредват към важния град Ал Баб, за да го разчистят от бойци на "Ислямска държава". След като превземат Ал Баб, ще се насочат към град Манбидж, който беше завоюван от кюрдските милиции през август, и "тогава ще отидат към Ракка".

Междувременно турският министър на отбраната Фикри Ъшък заяви пред турската медия Хабер, че Турция е помолила САЩ да не позволят на кюрдските милиции да навлязат Ракка. Анкара е готова да предостави военна помощ за превземане на Ракка от "Ислямска държава", допълни Ъшък.

В сряда американски военен представител каза, че кюрдските милиции ще бъдат включени в операцията срещу Ракка. Турция обаче е против кюрдските формирования и ги разглежда като терористи заради връзките им с кюрдските сепаратисти на турската територия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Турция няма да преустанови военната си операция в Северна Сирия

Турция няма да преустанови военната си операция в Северна Сирия въпреки предупрежденията от съюзниците на сирийския президент Башар Асад.  Турският външен министър Мевлют Чавушоглу съобщи, че поддържаните от страната му бунтовници са били атакувани..

публикувано на 27.10.16 в 08:17
Алепо, Сирия

УНИЦЕФ и активисти обвиняват Русия и Сирия за атаката в Идлиб

УНИЦЕФ и сирийски активисти обвиниха Русия и Сирия за вчерашната атака в сирийската провинция Идлиб, при която са загинали над 35 цивилни, включително 22 деца. Москва отрече обвиненията и настоя за международно разследване на трагедията. Според Сирийския..

обновено на 27.10.16 в 18:48
Доналд Тръмп

Доналд Тръмп: Планът на Хилари Клинтън за Сирия ще предизвика Трета световна война

Кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп заяви, че планът на опонента му Хилари Клинтън за справяне с конфликта в Сирия ще доведе до Трета световна война. Според него Вашингтон трябва да се концентрира не върху Сирия,..

обновено на 26.10.16 в 16:13

Близо 100 цивилни са убити по време на двумесечната офанзива на Турция в Сирия

Близо 100 цивилни са били убити по време на двумесечената офанзива на Турция и свързаните с нея бунтовници в северната част на Сирия, заяви Сирийската обсерватория за правата на човека. Турските власти все още не са коментирали това твърдение, но при..

публикувано на 25.10.16 в 07:38
 Дмитрий Песков

Дмитрий Песков: Краят на войната в Сирия няма да е в близко бъдеще

Иракските сили за сигурност са ликвидирали 48 въоръжени лица, които са щурмували части от Киркук. Отговорност за внезапната атака е поела "Ислямска държава", съобщи ръководителят на полицията в града. Той уточни, че някои от тях са се взривили,..

публикувано на 22.10.16 в 13:39
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32