Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Терористите от "Ислямска държава" губят позиции в Ирак и Сирия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Коалицията, предвождана от Съединените щати, нанесе поредица от въздушни удари по "Ислямска държава" (ИДИЛ) в помощ на кюрдските и арабските сили, напредващи към столицата на групировката в Сирия – град Ракка, съобщиха от Пентагона:

Сирийските демократични сили постигнаха напредък, откакто започнаха настъплението към град Ракка в събота. Те се натъкнаха на съпротива и получиха подкрепа от съюзническата авиация. При въздушните удари бяха унищожени коли-бомби и укрепления на ИДИЛ, каза говорителят на Пентагона Питър Кук.

Няколко малки селища северно от Ракка вече са освободени, съобщава Франс прес. Целта е изолиране на джихадистите в първия етап от операцията и впоследствие овладяване на града.

Стотици бойци от иракските кюрдски сили прочистват от ислямисти град Башика, който се намира на северозиток от Мосул и беше под властта на "Ислямска държава", съобщава Би Би Си. Кюрдските бойци пешмерга са започнали да обхождат къща по къща в Башика, за да се справят със съпротивата на ислямистите.

Междувременно иракската армия съобщи, че войници са открили масов гроб със 100 обезглавени тела в градче южно от Мосул, което бе освободено от "Ислямска държава" в събота. Състоянието на телата не позволява да се разбере дали това са били войници или цивилни.

САЩ пък съобщиха, че са вкарали в действие своите щурмови хеликоптери "Апачи" в битката за отвоюване на иракския град Мосул. Хеликоптерите са били използвани в града за унищожаването на коли, натъпкани с експлозиви, които ислямисти-камикадзета използват за атаки срещу иракските сили.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32