Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петима души, заподозрени за връзки с "Ислямска държава", са арестувани в Германия

Снимка: БТА

Петима души, заподозрени за връзки с "Ислямска държава", бяха задържани в германската провинция Северен Рейн-Вестфалия. Сред арестуваните е и иракчанинът Абу Валаа, който се смята за главен лидер на ислямистите на територията на Германия.

Имамът без лице, както го наричат запознати с дейността му, е централна фигура сред ислямистите в Германия. Прякорът му идва от факта, че той никога не се снима с лице към камерите по време на проповедите си, с които набира доброволци за джихад. До ареста му довели показанията на младеж, завърнал се от Сирия, където бил пратен от него да се бие за ислямистите.

Петимата арестувани са обвинени в подкрепа на терористична организация. Те са заподозрени, че са организирали набирането на доброволци за войната в Сирия. 32-годишният Абу Валаа всъщност се казва Ахмед Абделазиз и е роден в Ирак. От повече от година германската прокуратура го разследва за връзки с "Ислямска държава" и сега вече има достатъчно доказателства за ареста му. Той е набирал младежи, които искат да се бият за исляма, осигурявал им е финансова и логистична подкрепа, за да заминат за Сирия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Арабистът проф. Владимир Чуков: До няколко месеца ще станем свидетели на разгрома над „Ислямска държава“

Проф. Чуков оцени като реална възможността скоро да има окончателно военно поражение над групировката, но подчерта, че трябва да се изработи и нейна политическа алтернатива и  че е необходима последователност във външната политика. Арабистът..

публикувано на 08.11.16 в 12:05

Терористите от "Ислямска държава" губят позиции в Ирак и Сирия

Коалицията, предвождана от Съединените щати, нанесе поредица от въздушни удари по "Ислямска държава" (ИДИЛ) в помощ на кюрдските и арабските сили, напредващи към столицата на групировката в Сирия – град Ракка, съобщиха от Пентагона:..

публикувано на 08.11.16 в 07:28

Кюрдски и арабски части са започнали операция по отвоюване на Ракка от "Ислямска държава"

Започнала е операция по отвоюване на сирийския град Ракка от "Ислямска държава". Това обявиха Сирийските демократични сили - коалиция от кюрдски и арабски въоръжени групировки, подкрепяни от Вашингтон. Създаден е команден център за координиране с..

публикувано на 06.11.16 в 15:33
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32