Тестово електронно гласуване за избор на членове на ВСС ще се проведе на 16 и 17 ноември

Съдиите, прокурорите и следователите от цялата страна ще "избират" измежду доброволци от членовете на Висшия съдебен съвет от настоящия и от предходния състав. Това ще се случи по едно и също време в отделни и независими процедури за избор на съдии, прокурори и следователи. Трите професионални общности ще гласуват в един, а не в различни дни. Така електронната система ще бъде проверена не само на практика, но и с оглед на сигурността на тайната на вота.

Електронното дистанционно гласуване ще влезе в действие в средата на следващата година, когато цялата магистратска общност ще избира членове на ВСС от съдебната квота, от прокурорската и от квотата на следователите, като за първи път ще се приложи принципът един магистрат - един глас.

Интервю на Емилия Николова с Ванухи Аракелян – председател на Апелативен съд Варна


ВИЖТЕ ОЩЕ

Досъдебно производство за откритите контейнери на пристанище Варна

Районната прокуратура във Варна е образувала досъдебно производство за открити на пристанище " Варна-З апад" 25 контейнера със съмнителни отпадъци от Италия . Това съобщи и.д. районен прокурор Владислава Панайотова. Стана ясно, че контейнерите са пристигнали във Варна на 9 октомври миналата година и са били за временно складиране за 90 дни...

публикувано на 17.01.20 в 14:25

Районното мюфтийство във Варна поиска религиозен дом в кв. "Максуда"

Предоставяане на общински обект в кв. Максуда, който да се ползва за културно-религиозен дом, е сред ангажиментите, поети от кмета на града Иван Портних след среща с представители на Районното мюфтийство във Варна. Идеята е религиозният дом да се ползва за нуждите на местното мюсюлманско население. Официалната среща се състоя по инициатива на..

публикувано на 17.01.20 в 13:29

Известна е фирмата получател, но няма задържан за боклука на пристанище Варна

По данни на Районната прокуратура във Варна боклукът е от различен вид. Има отпадъци от пластмаса, каучук, стъкло, текстил и дърво. Доставката е била за фирма Блацион ООД, но към момента няма задържани. Фирмата изпращач е Dentice pantaleone от Италия. Компанията е основана през 1984 г. и се специализира в преобразуването и повторната употреба на..

публикувано на 17.01.20 в 13:15

Проверяват пристанище Варна-запад за товари с боклук /допълнена/

Митническите власти и полицията във Варна проверяват на пристанище Варна-запад товар с боклук от неизвестна дестинация. От полицията отказаха подробности коя е страната, от която се внасят отпадъците и дали има разрешително за това. Очаква се по-късно днес Районната прокуратура във Варна да даде брифинг по досъдебно производство за..

публикувано на 17.01.20 в 12:03

Публично обсъждане на бюджета в Добрич - в понеделник

Публично обсъждане на проекта за бюджета на община Добричка за настоящата година ще се състои на 20 януари, понеделник. Той е в размер на 23 240 000 лева, като над 3 400 000 лв. са преходен остатък за местни и държавни дейности. Прогнозата за постъпленията от собствени приходи и трансфери възлиза на 5 360 000 лв. Все по-изчерпани стават..

публикувано на 17.01.20 в 12:00

Епидемична обстановка в Ухан, здравните власти с препоръки към пътуващите

За взрив от 27 случая на пневмония с неясна причина са информирали здравните власти в Ухан, административен център на провинция Хубей, Китай. По данни на Европейския център за контрол на заболяванията (ЕЦКЗ), Стокхолм на 31.12.2019 г. , заболелите за посетили пазара за продажба на риба и животни - Wuhan, South China Seafood City market. Те са..

публикувано на 17.01.20 в 11:47
Иван Иванов

Иван Иванов: Новият В и К холдинг няма да реши големите проблеми в сектора

Предложението за създаване на общ В и К холдинг е изненадващо и до сега не е било обсъждано сред специалистите по водоснабдяване. Това коментира в предаването на Радио Варна „Пост фактум“ председателят на Българската асоциация по водите Иван Иванов. Според него, създаването на новия холдинг няма да реши големите проблеми в сектора: Мярката..

публикувано на 17.01.20 в 11:38