Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел предложи САЩ и Германия да работят заедно на базата на общи ценности

Ангела Меркел
Снимка: БТА

Германският канцлер Ангела Меркел поздрави Доналд Тръмп за победата му на изборите в САЩ и му предложи сътрудничество на базата на споделени ценности.

Меркел поздрави новоизбрания президент на САЩ с внимателно подбрани думи и му припомни каква голяма отговорност е поел, заставайки начело на най-голямата сила в света. Който управлява тази държава с цялата й военна мощ и определяща за света култура, носи отговорност пред целия свят, посочи тя. Меркел заяви също, че Германия и САЩ споделят еднакви ценности като демокрация, свобода, уважение към закона и към достойнството на отделния човек, независимо от произхода му, расата, пола, религията или сексуалното самоопределение. На базата на тези ценности предлагам тясното сътрудничество на Германия, каза Меркел.

Изборът на Тръмп предизвика шок сред политическите сили в Германия. Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер обяви по-рано, че предстоя трудни времена заради непредсказуемостта на новоизбрания президент.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Матео Ренци

Италия: Избирането на Тръмп е изненада и начало на нова ера

В Италия изборите за нов американски президент бяха следени с голям интерес и коментирани дори от спортните медии. Не всички вярваха, че Доналд Тръмп ще спечели и на Апенините успехът му е определен като сензация. Някои медии припомнят, че премиерът..

публикувано на 09.11.16 в 19:46

Франсоа Оланд поздрави хладно Доналд Тръмп

Поздравявам Доналд Тръмп както подобава между държавни ръководители на демократични страни , посочи Франсоа Оланд и приветства новия президент на САЩ в лаконично и подчертано хладно послание. Той наблегна, че изборът на Доналд Тръмп носи несигурност...

публикувано на 09.11.16 в 19:41
Реджеп Тайип Ердоган

Анкара се надява на по-добри отношения с Вашингтон след избирането на Тръмп

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че се надява победата на Доналд Тръмп на изборите за президент на САЩ да доведе до положителни стъпки за положението в Близкия изток, както и за основните права и свободи по света. В Америка започва..

публикувано на 09.11.16 в 19:15
 Милош Земан

Милош Земан изрази силно задоволство от победата на Доналд Тръмп

Чешкият президент Милош Земан изрази днес силно задоволство от победата на Доналд Тръмп на президентските избори в Съединените щати, предаде Ройтерс. Бих искал сърдечно да поздравя Доналд Тръмп. Аз, като един от малцината европейски политици, обявих..

публикувано на 09.11.16 в 18:05
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32