Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сергей Орджоникидзе: Трябва да се надяваме на ново рестартиране на отношенията между САЩ и Русия

Снимка: Николай Кръстев


Москва вижда като положително качество на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп неговата решителност, казва бившият заместник министър на външните работи на Русия Сергей Орджоникидзе, които е бил и заместник генерален секретар на ООН. 
Пред БНР руският дипломат заяви, че Русия, а преди това и бившият вече Съветски съюз  винаги са работили по-добре с президентите на САЩ от Републиканската партия:  
Исторически прецедент е, че при управлението на  Републиканската партия  в САЩ винаги са били постигани определени съглашения с Москва  и то по най-важните сфери от световния дневен ред.
В исторически план, въпреки различията по определени теми с американците, Русия все пак е успявала при разговорите си с републиканците. Така че победата на Доналд Тръмп и решителността, която той демонстрира, ми дават увереност, че руско-американските отношения могат да се подобрят.  
Орджоникидзе се надява в руско-американските отношения да има рестартиране: 
Трябва да се надяваме на  рестартиране на отношенията. Нищо в живота не е постоянно. И историята ни учи на това. Очакваното възобновяване на отношенията според мен трябва да е подобно на това, което беше в следвоенния период. От изявленията на Тръмп по темата оставам с убеждението, че той е  прагматичен човек и мисля, че ще търси контакт с Москва в областите, които отговарят и на американските интереси. Пак ще кажа - той е човек от бизнеса и това може да му е от полза при правенето на международна политика. 
В следващите седмици Тръмп ще излиза от наложеният му образ на непредсказуемост и действията му в голяма степен ще зависят от неговите съветници, смята руският дипломат. Според него Доналд Тръмп като идващ от бизнеса ще има и такъв подход към световната политика:
Непредсказуемостта му, която много се експлоатира в медиите, постепенно ще отстъпи място на конкретните действия, които той ще предприеме. Такива обаче ще видим след като президентът сформира свой екип. Смятам, че съветниците му ще помогнат за намирането на начин за подобряване на двустранните отношения. Все пак Доналд Тръмп идва от бизнеса, той е рационален човек и ще се вслуша в съветите на екипа си.
Според Сергей Орджоникидзе  Владимир Путин и новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп може да проявяват общ подход, но никак не е сигурно, че интересите на Москва и Вашингтон ще съвпадат, затова е необходимо дипломацията да работи:
Трябва всяка една от страните да има желание да търси варианти и предложения в разговорите и отношенията , за това коя в област може да се постигнат договорки.....
Няма такива драматични проблеми в двустранните руско-американски отношения, за които да не може да се направи опит да се потърси решение по мирен път, а не чрез военни действия или икономически санкции.
Цялото интервю със Сергей Орджоникидзе може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32