Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световен ден за възпоменание на жертвите от катастрофи

В цялата страна се отслужеват църковни служби в памет на загиналите на пътя

| обновено на 20.11.16 в 14:51
Снимка: БГНЕС

В цялата страна бяха отслужени църковни служби в памет на загиналите на пътя по повод Световния ден на възпоменание на жертвите от катастрофи. Денят се отбелязва всяка трета неделя от месец ноември с решение на ООН.

Служба за всички загинали във войната по пътищата беше отслужена и в столицата в храм-паметника "Александър Невски". 

Годишно при катастрофи загиват около 700 души, а само от началото на годината са загинали 32 деца. Ранените са над 1000. Данните за общия брой на жертвите по пътищата се запазват на равнището от миналата година, каза комисар Бойко Рановски, началник отдел "Пътна полиция". Въпреки усилията, полагани от контролните органи, все още не са постигнати желаниет резултати за трайно намаляване на броя на загиналите и ранените при пътни произшествия, каза още той: 
Всеки трябва да се замисли, когато излезе на пътя било то като водач, като пътник в автомобил, като пешеходец, да спазва правилата, за да променим тази черна статистика"
Бойко Рановски изрази надежда през следващата седмица в парламента да се внесат промените в закона за движението по пътищата, където са предвидени по-сериозни наказания за нарушителите особено след употреба на алкохол, при неправоспособност и при превишена скорост.
Председателят на Българския червен кръст Христо Григоров посочи, че основната причина да загиват невинни хора по пътищата, е агресията: 
Почитта към тези хора, които са загинали днеска ще бъде изразена, но мисля, че нямаме право да губим повече хора по пътищата и то особено в тази необявена война. Загиват не само възрастни хора. Загиват и много дечица, така че животът е един и нека да го пазим, а за да го пазим, трябва да погледнем вътре в самите нас и да си зададем въпрос: защо се получава така? И ако ние намерим отговора, бъдете убедена, че тогава много по-малко ще бъдат жертвите.

Председателят на Съюза на българските автомобилисти Емил Панчев каза:

Този ден е важен за нас, защото дава възможност още веднъж да изострим вниманието на всички водачи на МПС да не допускат ПТП, той отчита и значимостта на автомобилното движение днес и жертвите от него.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32