Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Манолова: Децата с увреждания не бива да стават заложници на политически кризи

Фандъкова: Центрове за деца с увреждания в София ще бъдат изградени в Драгалевци, Горубляне и в болница ИСУЛ

| обновено на 21.11.16 в 18:31
Снимка: БГНЕС

Децата с увреждания не бива да стават заложници на политически кризи, провеждане на нови избори и формиране на правителства. Това заяви омбудсманът Мая Манолова на дискусия за проблемите на децата с увреждания по повод Световния ден на детето.

Манолова посочи, че темповете, с които институциите работят за решаване на проблемите на децата с увреждания, са незадоволителни.

Според омбудсмана проблеми има с липсата на социална и асистентска подкрепа, трудностите при достъпа до помощни и медицински изделия, както и с липсата на регистри за деца с увреждания.

Родителите да трупат трудов и осигурителен стаж по време на гледането, а онези от тях, които продължават да се грижат за детето след като то навърши 18 години да бъдат подкрепяни допълнително, настоява Манолова. Тя каза още, че децата с увреждания не могат да бъдат заложници на политическата ситуация в страната.
Не могат да живеят в очакване на следващи избори, за формиране на нови правителства.
Улеснен достъп до медицински изделия, създаване на електронен регистър на увредените деца, повече отпуск за родителите им, нова наредба за лична помощ в София, поискаха майките на деца с увреждания. Искра Влахова, която има 21-годишна сляпа, глуха и с тежка епилепсия дъщеря заяви.
Ние сме никой, няма осигуровки, пенсията ще е минималната.

Кметът на София Йорданка Фандъкова, която присъства на дискусията, заяви, че работещите в центровете за настаняване от семеен тип не са достатъчно мотивирани и че обучението в тези центрове не винаги е най-доброто.

През следващите години центрове за деца с увреждания в София ще бъдат изградени в Драгалевци и Горубляне, както и в болница ИСУЛ, съобщи кметът на София.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32