Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икономика и солидарност - алтернативни форми на преразпределение на благата

Снимка: Архив
Изчерпан ли е моделът за преразпределение на ресурсите и какви решения трябва да търсим?
Отговорът на този въпрос потърсихме в Радиоприемницата на Радио София заедно с Ваня Григорова, експерт към КТ „Подкрепа“ и член на групата „Солидарна България“, и Георги Драганов, основател на Либертарианското общество към Софийския университет и и сподвижник на Българското либертарианско общество.
Според мен моделът е изчерпан, но за съжаление все още няма ясни рамки на алтернативния модел. Един собственик на частен бизнес се стреми да минимизира разходите. Основният и най-лесен начин за това е когато спестява от труд. В следствие на което той спестява разходи, увеличава печалба, но след това няма на кой да продаде“, синтезира изходната си позиция Ваня Григорова.
Според Георги Драганов обаче дефицитите на модела за преразпределение на благата, който използват западните общества в момента, се коренят в друго. Данъците, въпреки че не са на нивата от 60-те, непрекъснато растат. Другият голям проблем е, че все по-голяма роля имат централните банки, които печатат пари. Заплатите растат, има някаква инфлация, но количеството пари се увеличава и това води до обедняване на хората.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!