Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2016-а се очаква да бъде още по-добра за световния туризъм

Снимка: Мила Младенова

2016-а се очаква да бъде още по-добра за световния туризъм в сравнение с предходната, заяви генералиият секретар на Световната организация по туризъм Талеб Рифай, при откриването на Международния конгрес на световните цивилизации и модерния туризъм, който се провежда в София.

За първите 10 месеца на годината пътуванията в света са се увеличили с 4,2 на сто. Туризмът представлява 10 на сто от световния брутен вътрешен продукт, 7 % от световната търговия, 30 на сто от услугите, 1 от всеки 11 професии е в туризма.
Това е индустрия и човешка дейност, която събира хората заедно. Няма нищо по-важно от това хората да създават мир и разбирателство. Има много дефицити в днешно време, но най-сериозните са свързан и с толерантността и разбирателството. А туризмът събира хората заедно и помага за това светът да стане по-добро място и да има работа за всички, каза Талеб Рифай
Той начерта три основни стъпки за засилване на връзката между туризма и културата. Насърчаване и запазване на наследството на световните цивилизации, създаване на устойчиви туристически стратегии и създаване на връзка  между туризма и креативните индустрии. Не трябва да се плашим от растежа, а трябва да ръководим и управляваме хората, подчерта Талеб Рифай. 
Министърът на туризма Николина Ангелкова подчерта:
От януари до октомври сме посрещнали повече туристи, отколкото изобщо до момента, откакто имаме статистика в туризма, близо 7,5 милиона чуждестранни граждани, а до края на годината очакваме да преминем границата от осем милиона чуждестранни туристи и за първи път да имаме повече туристи, отколкото е населението на нашата страна.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32