Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милен Радев: Берлин е пуст и мрачен

Даниела Радева: Хората не искат да се откажат от живота, който са имали, заради страха

| обновено на 20.12.16 в 11:18
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Утрото в Берлин е доста мрачно във всяко отношение. Улиците са забележително пусти, шокът е огромен. Това е един от най-красивите коледни базари в Берлин. Намира се в самото сърце на стария Западен Берлин, около булеварда "Курфюрстендам", който тези дни е празнично осветен и където се събират десетки хиляди туристи. Това разказа в предаването "Преди всички" сънародникът ни Милен Радев, който живее в Германия.

Полицейските власти и големите медии са много предпазливи, заяви Радев. Последната версия е, че най-вероятно не става дума за нещастен случай. Не се огласяват подробности дори за маршрута на камиона-убиец. Това по думите му е опит да се осуети злоупотребата със следствени данни, за да не може някой да си припише атентата. Според Радев в Германия има доста по-голяма самодисциплина на големите сериозни медии.

"Ди Велт" описва доста подробно, че шофьорът е бил преследван от пешеходец-минувач в продължение на два километра и благодарение именно на този минувач полицията е успяла да го арестува. Изданието уточнява, че той е пакистанец.

Към четири през нощта е имало щурм на спецчасти в един от най-големите лагери за бежанци, разположен в района на бившето американско летище "Темпелхоф", изглежда има следа, в която се работи, коментира последните информации Милен Радев. 

В чисто политически план без съмнение подобни удари ще доведат до активизиране на двете проруски крайни партии в Германия, смята още Милен Радев. Това според него не вещае политическа стабилност за Германия и затруднява избора на Ангела Меркел като бъдещ канцлер.

Включително и в момента медиите реагират доста овладяно, подчерта и друга българка, живееща в Германия,
Даниела Радева. Според нея най-страшната последица от подобни терористични актове е да ни накарат да се страхуваме от всичко и от всеки:

Хората имат вековна традиция да се събират по тези места, да съпреживяват Коледа. Остават три дни до края на тези коледни базари. Тук като че ли хората не искат така лесно тези насилници да ги накарат да се страхуват непрекъснато и навсякъде. Няма оазиси, но не можеш да живееш в непрекъснат страх от всичко и от всеки. Не можем да позволим на тези хора да ни отнемат живота, който сме имали и който искаме да живеем.

ЕПА/БГНЕСВ предаването "Хоризонт до обед" Карина Николова, която живее в Берлин, сподели:

Имах уговорка на същия този коледен базар, мой любим в Берлин, но съм имала късмета и щастието плановете ми да се отменят. Шокът дойде много по-късно. Това, което обединява всички ни в момента, е шок. Въпреки че Берлин е мулти-култи град, никога не съм се чувствала незащитена. Няма паника, но стресът ще се отразява през следващите дни.

Поляризирането в обществото се забелязва през последните месеци. Хората започват да се съмняват, да се страхуват, каза още Карина Николова, според която една такава атака би засилила тази поляризация.

Днес в ранния следобед ще има официална информация по случая.

Всички изразени гледни точки чуйте в звуковите файлове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Илиян Любомиров: Животът губи цената си

Когато се говори за такива трагедии , човешкият живот става статистика – толкова убити там, толкова – тук. Тотално вече не се замисляме, че зад всяка жертва стои семейството й, стои живот, който е прекъснат толкова нелепо. Този коментар по повод атаката..

публикувано на 20.12.16 в 12:26
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32