Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Волфганг Ишингер: Европейците трябва да демонстрират единство

Волфганг Ишингер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

САЩ вероятно ще настояват страните от Европа да започнат да плаща по-висок членски внос в НАТО веднага. Европейските държави трябва да помислят добре кое отговаря на техния интерес и да го защитават. Това заяви председателят на Мюнхенската конференция по сигурност Волфганг Ишингер. Конференцията е най-важният форум по темите за сигурност в света и ще се проведе от 17-ти до 19-ти февруари в Мюнхен.

За първи път от много време насам в конференцията в Мюнхен участие ще вземе и германският канцлер Ангела Меркел. Очаква се тя да се срещне с американския вицепрезидент Майк Пенс. Това ще са първите  разговори на Меркел с високопоставен представител на администрацията на президента Доналд Тръмп.

В Мюнхен очакват и външния министър на САЩ Рекс Тилърсън. Руската делегация е предвождана от колегата му Серегй Лавров.

Според Ишингер сред обсъжданите теми ще бъдат бъдещето на трансатлантическите отношения, НАТО и ЕС, украинската криза, връзките с Русия и войната в Сирия. Европейците трябва да демонстрират в Мюнхен единство и да разсеят внушенията на Доналд Тръмп, че общността е пред разпадане. Ако САЩ наистина възнамеряват да удрят по целостта на ЕС, то това ще е равносилно на обявяване на война, макар и без оръжия, посочи още Ишингер.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Американският военен кораб

Два военни кораба на НАТО пристигат за учение в Черно море

От днес на неофициално рутинно посещение във Варна ще са военен кораб "Сейнт Джонс" с командир капитан II ранг Шелдън Джилс от състава на Кралските Канадски ВМС и испански военен кораб "Алмиранте Хуан де Борбон" с командир капитан II ранг Хесус..

публикувано на 10.02.17 в 17:20

Северна Корея извърши нов опит с балистична ракета, НАТО и ЕС го осъдиха

Северна Корея извърши нов опит с балистична ракета. Тя е паднала в Японско море, без да достигне териториалните води на Япония. Южна Корея свика заседание на Съвета за национална сигурност. Според Сеул поредният ракетен опит на Пхенян е сериозна заплаха за..

обновено на 12.02.17 в 20:19

Тръмп ще се срещне с лидерите на страните в НАТО на 25-и май в Брюксел

Американският президент Доналд Тръмп ще се срещне с лидерите на страните от НАТО на 25-и май в Брюксел. Това стана известно от съобщение на белгийския премиер Шарл Мишел в туитър. От Алианса и делегацията на САЩ в него посочиха, че засега не могат да..

публикувано на 09.02.17 в 16:13
Сергей Лавров

Лавров: Разполагането на войски на НАТО в Румъния и България има провокативен и дестабилизиращ характер

Руският външен министър Сергей Лавров обвини НАТО, че действията му в прилежащите към руските граници региони имат провокативен и дестабилизиращ характер.  В интервю за в. "Известия", в което говори за основни тенденции на световната политическа..

публикувано на 10.02.17 в 11:04

НАТО разположи войски в Литва

Германия и НАТО потвърдиха ангажимента си към защитата на източноевропейската граница с Русия с пристигането на първите четири нови батальона на Северноатлантическия пакт в Литва. НАТО разширява присъствието си в региона до размери, невиждани от..

публикувано на 07.02.17 в 18:58

НАТО и ЕС имат общи задачи срещу хибридните и кибер заплахи

За международната сигурност, заплахите за България и за сигналите, които Доналд Тръмп дава в първите дни на управлението си разговаряме с Велизар Шаламанов – бивш военен министър и до края на миналата година директор по комуникация и информация  в..

публикувано на 07.02.17 в 15:52
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32