Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БЛС и НЗОК подписаха Националния рамков договор

Парите за извънболнична помощ се увеличават, а болниците ще могат да работят почти без лимити. Това стана ясно след подписания днес Национален рамков договор между здравната каса и лекарския съюз. Основната мисъл по време на преговорите беше пациентът, коментира управителят на касата Глинка Комитов. За първи път от 18 години се постигна договореност за самоконтрол, посочи Комитов и изрази убеденост, че по-лесно ще може заедно с лекарския съюз да се овладява дефицитът на касата, ако се появи такъв. Увеличението на парите в първичната извънболнична помощ е над 13 млн. .ева, а в специализираната около 19 млн. лв.1 милиард 613 милиона лева са средствата в болничната помощ.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожар изпепели последните бараки на бившата циркова площадка

Пожар изпепели последните бараки, намиращи се на терена на т. нар. циркова площадка. Сигнал за огнения инцидент е подаден към 14,48 часа. Пет паркирани автомобила са били обхванати от пламъците. Няма данни за пострадали, съобщиха за Радио Варна от Областната дирекция на МВР. Районът е силно задимен. Екипи на Трето районно управление на полицията..

публикувано на 04.06.24 в 15:29

Токът в Северозапада поевтинява с малко под 1%

Токът в Северозападна България поевтинява с малко под 1%.  За потребителите на "Енерго-Про" цената на електроенергията  пада с 0,9%. Електроенергията за бита ще поскъпне средно с 1,4% от следващия месец, съобщиха от Комисията за енергийно и водно регулиране, предаде БНР.    Според предложенията най-голямо увеличение се предвижда за абонатите на..

обновено на 04.06.24 в 15:18

Еколози ще следят на терен къде изхвърлят боклука от заведенията

Всички еколози, които работят в Община Варна и районните кметства, да бъдат на терен и да извършват проверки за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци. Това разпореждане е дал кметът Благомир Коцев на отдела.  Ще се проверява дейността на сметопочистващата фирма, както и нерегламентираното изхвърляне на отпадъци от страна на търговски обекти и..

публикувано на 04.06.24 в 15:08

Варненски ученици записаха историите на хора в старчески дом

Историите на хора, изживяващи дните си в старчески дом, записаха ученици в личен разговор с възрастните дами и господа. Предизвикателството да вземат интервютата беше за осмокласници и деветокласници от Международния френски лицей „Шарл Перо“ във Варна.  Целта е на първо място да не се прекъсва връзката между поколенията , днес децата имат..

публикувано на 04.06.24 в 15:04

Проверяват случай на паднал дрон в скалите край село Тюленово

За втори случай на паднал дрон в скалите край село Тюленово, община Шабла, сигнализира в социалните мрежи свидетел. На място е изпратен екип от Районното полицейско управление в Шабла. Все още не е ясно дали на дрона има прикачено взривно устройство. Дрон на скалистия бряг край село Тюленово, община Шабла, е забелязан днес. За БНР Радослав..

публикувано на 04.06.24 в 14:03

Варненска област - трета в страната по въведени в експлоатация жилищни сгради

Област Варна е на трето място в страната по въведени в експлоатация жилищни сгради през първите три месеца на годината. Преди нея са областите Пловдив (147 сгради с 357 жилища) и София област (139 сгради с 217 жилища).  108 жилищни сгради са въведени в екплоатация  в област Варна през януари, февруари и март 2024-та. 394 са новопостроените жилища в тях...

публикувано на 04.06.24 в 12:10
Технически университет - Варна

Продължава кандидатстудентската кампания в Техническия университет във Варна

Продължава кандидатстудентската кампания в Техническия университет във Варна.  До средата на този месец се приемат документи за втория основен етап на прием, а класирането ще е в края на юни.  Очакванията са запълването на местата да бъде над 90 процента. 92 на сто от местата в ТУ-Варна бяха запълнени през миналата учебна година. "Това е едно..

публикувано на 04.06.24 в 11:55