Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джон Савидж представя у нас "Завръщане" на Предраг Якшич

Джон Савидж
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Холивудският актьор Джон Савидж ще представи у нас, в рамките на София филм фест, филма "Завръщане"  на сръбския режисьор Предраг Якшич. Творбата разказва за човек, който намира обратно пътя към родния си град след 40 години отсъствие, за да разбере, че е останал сам. Американските му приятели го следват, за да го върнат обратно, и така едно малко селце във Войводина се изпълва с живот. Самият Савидж също играе в лентата на Якшич.

Тази вечер на официалното откриване на фестивала в Зала 1 на НДК Джон Савидж ще получи Наградата на София за приноса си в киноизкуството.

Савидж разказа днес пред българските журналисти как режисьорът Милош Форман го е открил за участието му в култовия филм "Коса" в ролята на Клод:
Милош ме беше гледал в "American Buffalo" на Дейвид Мамет на Бродуей, обядвахме заедно, говорехме си. Аз му казах, че много харесвам чешките му филми. Той ме взе на прослушванията за "Коса", а после попита мога ли да пея. Казах, че мога опера и му демонстрирах. Форман ми предложи ролята, но аз отказах, защото героят беше рокаджия.  Тогава режисьорът леко промени Клод - превърна го в младеж, който идва от провинцията и съпреживява тогавашните вълнения в обществото, свързани със съпротивата срещу войната във Виетнам, саможертвата, борбата за граждански права.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!