Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германски медии и политици искат да се прекрати осветяването на Бранденбургската врата след атентат по света

Бранденбургската врата беше осветена с британското знаме след атентата в Лондон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Осветяването на Бранденбургската врата в цветовете на знамето на държава, в която е имало атентат, трябва да се прекрати. Това настояха германските медии и някои политици, след като избухна скандал около решение на берлинския сенат символът на германската столица да не бъде осветяван в цветовете на руското знаме в памет на жертвите от Петербург.

Не може тъгата и съпричастността с една трагедия да са с избирателен характер. И ако осветяваме Бранденбургската врата в цветовете на френското или израелското знаме, то това трябва да правим и в чест на всички останали нации, които дават жертви на терора, заяви сенаторът от Левицата Клаус Ледерер.

Призивът му бе подет от всички големи германски медии. Решението на Берлинския сенат да не осветява Бранденбургската врата в цветовете на руското знаме след атентата в метрото в Санкт Петербург предизвика истински скандал. Аргументът на сената е, че Петербург не е град-партньор на Берлин.

Но нима именно Петербург не е свързан макар и по ужасен, но съдбовен начин с Берлин заради Ленинградската блокада, попитаха журналисти.

Решението на Сената предизвика възмущение и сред обикновените германци. Според "Франкфуртер алгемайне цайтунг" най-добре е този начин на показване на съпричастие да се прекрати. Само през 2016 г. в света имаше 111 атентата. Да тъжим показно за едни, а да не забелязваме други, е цинизъм, пише вестникът.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Руското следствие потвърди, че Акбаржон Джалилов е извършил атаката в Санкт Петербург

Руският следствен комитет потвърди, че извършителят на терористичния акт в метрото в Санкт Петербург е бил Акбаржон Джалилов . Официалният представител на комитета Светлана Петренко обясни, че той е роден през 1995 година. Заключенията на..

обновено на 04.04.17 в 21:19

Станции на метрото в Санкт Петербург бяха затворени след анонимен сигнал за бомба

Три станции на метрото в Санкт Петербург бяха затворени след анонимен сигнал за бомба, съобщава руската телевизия Вести. Това са "Сенная площадь", "Спасская" и "Садовая". Станциите бяха отцепени и се проверяват, като на мястото има спасители, лекари и..

публикувано на 04.04.17 в 14:13

Николай Миронов за атентата в Санкт Петербург: Целта е никой да не се чувства в безопасност

Атентатът в Санкт Петербург е провокиран от ролята на Русия в борбата с тероризма, а не от вътрешнополитически процеси. Това заяви в интервю за "Хоризонт" и "12+3" руският политолог Николай Миронов , който ръководи Центъра за икономически и политически..

публикувано на 04.04.17 в 14:08
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32