Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вандали са направили опит да унищожат дървото-наследник на Стария бряст в Сливен

Стария бряст в Сливен
Снимка: архив

Вандали са направили опит да унищожат дървото-наследник на символа на Сливен "Стария бряст". За инцидентът алармира Стефан Стефанов от фондация „Старият бряст“, който бе инициатор на идеята за продължаване на живота на легендарното дърво, чрез разсаждане на фиданки от неговите семена. 

Вандалския акт срещу фиданката вероятно е станал в нощта на Великден, предположи Стефанов. Макар и да е оградено с мрежа, листата на младото растение са окършени. Въпреки това дървото не е мъртво:
Имаме достатъчно резервни фиданки, които са от семе от Стария бряст, и носят 100% от гените на дървото. Искаме хората да го искат и да се случат нещата.

Фиданката бе засадена преди около месец от кмета на града Стефан Радев с идеята тя да бъде продължител на легендарното дърво.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32