Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иво Божков: Новите проекти трябва да се вписват в градската среда

По-високо ли са инвестиционните амбиции за небостъргач до Хладилника от Витоша и градската управа?

арх. Любо Георгиев:



Небостъргач/и/ в София - инвестиционни амбиции, по-високи от Витоша и градската управа - по този проблем говориха в студиото на "Хоризонт до обед" Иво Божков, единият от двамата общински съветници от Реформаторския блок, които внесоха протест пред Областната управа срещу решение на СОС и арх. Любо Георгиев, който работи по Визията за дългосрочно развитие на София.

Правим апел и към кмета на София да вземе отношение по казуса, каза арх.Георгиев. Иво Божков допълни, че самият факт, че проектът стига до Общинския съвет се дължи на готовността на новия архитект на София Здравко Здравков да работи открито и да търси общо съгласие.

Архитектурата е философия. Това е визуалната философия на начина, по който мисли едно общество, един град. Одобрението за този проект обаче се случи на тъмно, в последния момент преди изборите, а самото решение, което беше гласувано мина набързо в началото на април. Градът ни все още е под контрола на колите - нещо, което един модерен град не бива да допуска. Такъв тип градоустройство трябва да бъде променяно. Този небостъргач ще седи там един век, отбеляза Божков.

Общинският съветник Иво Божков допълни, че все още нямат отговор на писмото, което заедно с Марта Георгиева от Реформаторския блок в СОС са отправили до областната управа на София.

В отговор на поканата на предаването "Хоризонт до обед" от областната управа уточниха писмено следните подробности:

"Във връзка с Ваше питане, постъпило по електронната поща на областната администрация на област София, ви информирам:

С писмо с вх.№07/50-006/13.04.2017г. председателят на Столичния общински съвет е изпратил Решения №№ 135-204 по Протокол №30/06.04.2017 година, без Решения №151, 159 и 160 и ни уведомява, че същите ще ни бъдат предоставени допълнително."

От отговора на областната управа става ясно, че към настоящия момент съответните решения не са изпратени по надлежния ред на областния управител на област София. Въпреки поставения от областната управа срок до 18.04.2017г.  не е предоставено и копие от пълния аудио запис на дискусиите от заседанието, проведено на 06.04.2017г. относно одобряване на проект за подробен устройствен план - изменение на план за регулация и застрояване и работен устройствен план на м. "Кръстова вада" ...

В писмото пратено от областната управа се посочва, че едва след предоставяне на целия набор от материали, областният управител на София ще изрази своето становище по законосъобразността на решението.

 Архитект Любо Георгиев смята, че изборът за това къде могат да се строят такива сгради е в общия градоустройствен план, но в него трябва да се отчитат различни параметри, освен чисто градоустройствените като например - социалната цена на свръхнаселяването, защото един небостъргач поема много хора в определен период от деня, въздействието върху трафика, върху водоснабдяването, броя на заведенията за хранене, паркирането, въздуха, вписването в съществуващите архитектурни силуети и др.

Не е достатъчно проучен цялостния ефект на такава сграда за средата. Той при всички случаи ще е голям. В момента няма постоянен анализ на градската среда. Лондон е интересен пример. Там най-високата града е построена с противоречив отзвук, допълни арх. Георгиев.

Не всеки частен терен може да бъде застрояван само според желанието на инвеститора. Трябва да има консенсус с обществото, за да не се получават мегаломански проекти без преценка на това как се вписват в средата, смята експертът.

Цялият разговор можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32