Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Старосел - величието на траките

Пътуваме от Пловдив на север по пътя за Карлово, който е в отлично състояние. След Граф Игнатиево, се отклоняваме на ляво и през Калояново се движим към Старосел. И след великденските празници, и преди гергьовденските цветя, треви и овошки вече са  нацъфтели и оформят невероятна окраска на зеления фон. Някои от селата в района - като Житница са католически, така, че не трябва да ви изненадват църквите и миниатюрните параклиси, различни от източно-православните. На много комини и камбанарии щъркелите са направили гнезда. Красивите птици често се реят над вас. След 15-ина минути шофиране пътят започва да криволичи и равнината постепенно се предава на планината. Във височината срещу нас се отличава прочут храм в древността. Достигаме Старосел, подминаваме селото, както и големия хотелски комплекс и пътят ни отвежда до забележително място.

Тракийският подмогилен храм при Четиньова могила е най-големият открит до днес древен градеж от подобен тип на територията на Югоизточна Европа. След няколкостотин метра изкачване, ще достигнете до храм от края на V и началото на ІV в.пр.Хр. С грамадни и прецизно подравнени каменни блокове са изградени централно и две странични стълбища, коридор, идеална фасада, правоъгълно и кръгло с куполен покрив помещения. Казват, че е най-величественият в тракийските земи.

Колко значим за античната култура е храмът край Старосел, специално за предаването на Радио Варна "Хоризонти" обяснява Диана Димитрова, наблюдаващ археолог на обекта и част от екипа на д-р Геоги Китов, който през 2000-а г. открива това свещено място.В близост до главния храм „Четиньова могила" е открита и „винарна" (каменна вана, обмазана с хоросан). В югозападната част на Четиньова могила е открита още една – Пейчова могила. В нея е намерен гроб на воин, изграден от каменни блокове, пълен с прощални дарове  - атрибути, принадлежащи на воина (шлем, ризница с нагръдник, наколенници, върхове на стрели, бронзови и сребърни съдове...
„Четиньова могила" не е единственият храм, а централно място на голям култов център от множество светилища и няколко десетки могили, в пет от които са открити богати царски погребения. Около Старосел има още могили, които са проучени и консервирани, но не са отворени за посещения. Местните говорят и за местността Кози грамади - по-високо в планината, но до нея няма асфалтов път, така че пригответе се за поход.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Театралният фестивал "Варненско лято" започва от днес, но в онлайн формат

Театралният фестивал „Варненско лято” започва днес - 25 ноември, за 28-ми път, но за първи път в онлайн форма. До 6 декември почитателите на театъра ще могат да се докоснат до театралното изкуство през сайта http://viafest.org/varna . Публиката може да бъде от цялата страна, но не и от чужбина, тъй като съдържанието няма да бъде достъпно заради..

обновено на 25.11.20 в 09:26

Бионсе и Били Айлиш с номинации за "Песен на годината"

Песни на Бионсе и Били Айлиш са номинирани за „Грами” в категорията Песен на годината. Това съобщиха представители на Националната академия за изкуства на САЩ по време на видео излъчване на уебсайта на наградите „Грами”. Хитовете „Black Parade” на Бионсе, „Everything I Wanted” на Били Айлиш, „Cardigan” на Тейлър Суифт и „Don't Start..

публикувано на 25.11.20 в 06:41

Фестивалът "Движещо се тяло" продължава с филмовата си програма

Вторият модул на фестивала "Moving Body"  започва на 27 ноември. Форумът, посветен на движението и съвременния танц, тази година разгръща програмата си в първата и в последната седмица на ноември (04-08.11; 27-29.11).  Хале 3  и  Социалната чайна  са домакини на пърформанси, срещи, ателиета и филми, неминуемо повлияни от извънредното време, в..

публикувано на 24.11.20 в 15:32

Градските пространства за култура на открито - нови възможности с малка инвестиция

Каталог "Градски пространства за култура" беше създаден и представен във Варна. Той е иницииран от независимия културен сектор в града с цел осигуряване на алтернативни пространства за провеждане на събития по време на пандемия. И не само. Каталогът цели да даде обща представа за възможните културни пространства на открито във Варна. След..

публикувано на 24.11.20 в 11:32

Дистанционно гласуване на журито и радиоефир вместо сцена на ММФ "Откритие"

За първи път от 29 години насам на международния фестивал „Откритие“ ще има дистанционно гласуване на международното жури и радиоефир вместо сцена. Днес, в ефира на Радио Варна след 11часа ще прозвучат 12 песни на автори от различни държави и слушателите ще дадат своя вот, който ще определи   едната от основните награди. Финалните песни бяха..

публикувано на 22.11.20 в 06:54

Български филми онлайн за сънародниците ни в чужбина

Сънародниците ни в чужбина могат да гледат 22 български филма безплатно в рамките на фестивала „БГ екран онлайн“. Събитието е организирано от Държавния културен институт към министъра на външните работи и се осъществява с подкрепата на българските дипломатически и консулски представителства по цял свят...

публикувано на 21.11.20 в 10:56

Фолклорен ансамбъл "Варна" с празничен концерт за 60-годишния си юбилей

„Знаци по пътя“ е празничният концерт с който Фолклорен ансамбъл „Варна“ ще отбележи своята 60-годишнина тази вечер от 18.00ч. в Двореца на културата и спорта във Варна. Със своята 60 годишна история Ансамбълът се е утвърдил сред най-добрите фолклорни формации в България, с доказан принос в изследването, сценичната реализация и популяризирането на..

публикувано на 21.11.20 в 08:21