Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Старосел - величието на траките

Пътуваме от Пловдив на север по пътя за Карлово, който е в отлично състояние. След Граф Игнатиево, се отклоняваме на ляво и през Калояново се движим към Старосел. И след великденските празници, и преди гергьовденските цветя, треви и овошки вече са  нацъфтели и оформят невероятна окраска на зеления фон. Някои от селата в района - като Житница са католически, така, че не трябва да ви изненадват църквите и миниатюрните параклиси, различни от източно-православните. На много комини и камбанарии щъркелите са направили гнезда. Красивите птици често се реят над вас. След 15-ина минути шофиране пътят започва да криволичи и равнината постепенно се предава на планината. Във височината срещу нас се отличава прочут храм в древността. Достигаме Старосел, подминаваме селото, както и големия хотелски комплекс и пътят ни отвежда до забележително място.

Тракийският подмогилен храм при Четиньова могила е най-големият открит до днес древен градеж от подобен тип на територията на Югоизточна Европа. След няколкостотин метра изкачване, ще достигнете до храм от края на V и началото на ІV в.пр.Хр. С грамадни и прецизно подравнени каменни блокове са изградени централно и две странични стълбища, коридор, идеална фасада, правоъгълно и кръгло с куполен покрив помещения. Казват, че е най-величественият в тракийските земи.

Колко значим за античната култура е храмът край Старосел, специално за предаването на Радио Варна "Хоризонти" обяснява Диана Димитрова, наблюдаващ археолог на обекта и част от екипа на д-р Геоги Китов, който през 2000-а г. открива това свещено място.В близост до главния храм „Четиньова могила" е открита и „винарна" (каменна вана, обмазана с хоросан). В югозападната част на Четиньова могила е открита още една – Пейчова могила. В нея е намерен гроб на воин, изграден от каменни блокове, пълен с прощални дарове  - атрибути, принадлежащи на воина (шлем, ризница с нагръдник, наколенници, върхове на стрели, бронзови и сребърни съдове...
„Четиньова могила" не е единственият храм, а централно място на голям култов център от множество светилища и няколко десетки могили, в пет от които са открити богати царски погребения. Около Старосел има още могили, които са проучени и консервирани, но не са отворени за посещения. Местните говорят и за местността Кози грамади - по-високо в планината, но до нея няма асфалтов път, така че пригответе се за поход.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Маратон на четенето ще се проведе в навечерието на Цветница

„Цвят - цвете - цветно“ е темата на тазгодишния Маратон на четенето, посветен на Международния ден на книгата и авторското право, който се организира от Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ във Варна. Той ще се проведе в навечерието на Цветница - от 17 до 23 април. Така за 9-а година книгоманите ще съпреживеят удоволствието от четенето със..

публикувано на 22.04.21 в 17:39

„Андрей Даниел – последните 7 години“ в снимки

Една много емоционална среща ще имат почитателите на визуалните изкуства във Варна с откриването на фотоизложбата „Андрей Даниел – последните 7 години“ в Градската художествена галерия . Тя е белязана от непреодолимото усещане за двойна загуба – преди година ни напусна големият български художник Андрей Даниел, а съвсем наскоро и режисьорът..

публикувано на 22.04.21 в 16:23

Стартират два конкурса за миксиране на фолклор, електронна и класическа музика

Конкурс за миксиране на български фолклор и електронна музика е част от събитията, посветени на 20-та годишнина от партньорството между Варна и Дордрехт (Нидерландия).  Организатори и партньори на проявата са Bachfestival Дордрехт, ММФ „Варненско лято“, Фондация „Дордрехт-Варна“, Община Варна, Popcentrale Дордрехт, UBeat, Община Дордрехт и Агенция..

публикувано на 20.04.21 в 14:54

Георги Господинов получава литературната награда на фестивала Узедом

Българският писател Георги Господинов получава днес наградата на фестивала Узедомски литературни дни, съобщи посолството на ФРГ в София. Узедомските литературни дни се провеждат тази година онлайн под мотото "Божественото" от 14 до 17 април. Господинов ще участва в литературно четене днес по обяд, когато ще му бъде връчена наградата...

публикувано на 17.04.21 в 11:43

Портрети на български царици в изложба на Марина Варенцова-Русева

От 16 април до 9 май 2021 г. в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ ще бъде представена изложба - живопис на Марина Варенцова-Русева. Тя е известна на варненската публика със символните и митологични теми, пейзажи и натюрморти, но този път акцентът е друг. С Марина Русева ни среща Светлана Вълкова. От какъв период сте избрали..

публикувано на 16.04.21 в 06:56

Да поиграем с трите прасенца на открито

Поредната премиера в Държавен куклен театър - Варна е спектакълът за деца "Трите прасенца". Поради изключителния интерес към новия спектакъл той ще се играе три пъти  тази събота, 17-ти април от 11.00, 12.00 и 13.00 ч., на откритата сцена в театъра. Представлението "Дядовото дворче", планувано за 11.00 ч. в закритата зала отпада, като закупените..

публикувано на 15.04.21 в 11:55

Любо Киров с нова песен, предстоящ албум и лятно турне

"Целуни ме" е заглавието на новия сингъл на Любо Киров, който поставя началото на предстоящия му албум. В предаването "Алея на музиката" в ефира на Радио Варна , изпълнителят разказа какво се е променило за него през изминалата година: Усетихме колко са важни за нас простичките неща, като това свободно да пътуваме, да се виждаме, да..

публикувано на 15.04.21 в 10:59