Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Старосел - величието на траките

Пътуваме от Пловдив на север по пътя за Карлово, който е в отлично състояние. След Граф Игнатиево, се отклоняваме на ляво и през Калояново се движим към Старосел. И след великденските празници, и преди гергьовденските цветя, треви и овошки вече са  нацъфтели и оформят невероятна окраска на зеления фон. Някои от селата в района - като Житница са католически, така, че не трябва да ви изненадват църквите и миниатюрните параклиси, различни от източно-православните. На много комини и камбанарии щъркелите са направили гнезда. Красивите птици често се реят над вас. След 15-ина минути шофиране пътят започва да криволичи и равнината постепенно се предава на планината. Във височината срещу нас се отличава прочут храм в древността. Достигаме Старосел, подминаваме селото, както и големия хотелски комплекс и пътят ни отвежда до забележително място.

Тракийският подмогилен храм при Четиньова могила е най-големият открит до днес древен градеж от подобен тип на територията на Югоизточна Европа. След няколкостотин метра изкачване, ще достигнете до храм от края на V и началото на ІV в.пр.Хр. С грамадни и прецизно подравнени каменни блокове са изградени централно и две странични стълбища, коридор, идеална фасада, правоъгълно и кръгло с куполен покрив помещения. Казват, че е най-величественият в тракийските земи.

Колко значим за античната култура е храмът край Старосел, специално за предаването на Радио Варна "Хоризонти" обяснява Диана Димитрова, наблюдаващ археолог на обекта и част от екипа на д-р Геоги Китов, който през 2000-а г. открива това свещено място.В близост до главния храм „Четиньова могила" е открита и „винарна" (каменна вана, обмазана с хоросан). В югозападната част на Четиньова могила е открита още една – Пейчова могила. В нея е намерен гроб на воин, изграден от каменни блокове, пълен с прощални дарове  - атрибути, принадлежащи на воина (шлем, ризница с нагръдник, наколенници, върхове на стрели, бронзови и сребърни съдове...
„Четиньова могила" не е единственият храм, а централно място на голям култов център от множество светилища и няколко десетки могили, в пет от които са открити богати царски погребения. Около Старосел има още могили, които са проучени и консервирани, но не са отворени за посещения. Местните говорят и за местността Кози грамади - по-високо в планината, но до нея няма асфалтов път, така че пригответе се за поход.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
В Нидерландия музеите отвориха врати с указания за посоката на разглеждане

Откриват първа изложба, посветена на въздействието на COVID-19 върху човека

На 2 юни в столичната галерия „Райко Алексиев“ на СБХ ще бъде отворена за посетители първата у нас, а може би и в световен мащаб, изложба, посветена на въздействието на COVID-19 върху човека. Авангардистът Венцислав Занков се завръща в публичното пространство след почти година затишие с уникална експозиция, която представлява визуална симбиоза..

публикувано на 02.06.20 в 07:16

Музикална приказка за 1-ви юни разказва музикантът Бояна Желязкова

В чудния морски свят ще можем да се потопим, при това под музикален съпровод на цигулка, днес от 18.30 часа. Поканата е от Световния фонд за дивата природа WWF по Деня на детето. Един от посланиците на организацията в България музикантът Бояна Желязкова ще представи "на живо" в интернет своята музикална приказка "Имало едно време една..

публикувано на 01.06.20 в 14:25
Лятната сцена на Държавен куклен театър-Варна, отваря врати.

Кукленият театър във Варна посреща малките си зрители на празника на детето (ФОТОРЕПОРТАЖ)

 Държавен куклен театър – Варна, посреща своите малки зрители днес на празника им 1 юни - Деня на детето.  Нетърпеливи почитатели вече бързат да се срещнат с приказните герои и любимите си актьори, видя фоторепортерът Румен Сарандев. Спектакълът  "Трите феи" ще се играе в закритата зала на театъра заради вероятността за валежи, съобщават от там ...

публикувано на 01.06.20 в 11:01
Куклен театър Варна

Кукленият театър във Варна отваря врати за Деня на детето

Кукленият театър във Варна отваря врати за своите малки и големи зрители в Деня на детето - 1 юни, със спектакъла „Трите феи“. Представлениятa вече ще се играят на лятната сцена. Броят на децата и възрастните, които ще се допускат, е ограничен като превантивна мярка срещу разпространението на коронавируса. Само 30% от сцената може да бъде..

обновено на 01.06.20 в 06:21

Красимир Делийски: Дори един човек да запаля по магията на аналоговия звук, това ми стига

Отдавна не е новина, че грамофонната плоча се завърна на бял кон в сърцата на меломаните по целия свят, включително и в България. Топлият органичен звук, обложките в голям формат и ежедневното общуване с колекцията на рафтовете не могат да бъдат заменени от нищо. На същото мнение е и Красимир Делийски - създател на единствения по рода си дом..

публикувано на 31.05.20 в 18:20

Операта и Театърът канят малките варненци на спектакли на открито за Деня на детето

На 1 и 3 юни ще отвори врати за най-малките зрители новата Лятна сцена „Зад Театъра“. „Приключения опасни със герои сладкогласни“ и „Приказка за деца“ по Чайковски са първите заглавия в летния афиш. Местата са ограничени, билетите са в продажба на касата на ТМПЦ – Варна. Детският празник е слънчева възможност деца и родители да бъдат..

публикувано на 31.05.20 в 15:58

Лейди Гага посветила нова песен на бившия си възлюбен

Лейди Гага представи новия са албум, озаглавен Chromatica. Звездата не крие, че е била вдъхновена за албума от лични преживявания. Феновете се заинтересуваха най-вече от парчето Fun Tonight, което според мнозина 34-годишната Лейди Гага е посветила на бившия си възлюбен 51-годишния Кристиана Карино...

публикувано на 30.05.20 в 09:41