Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подаръци на Тодор Живков са изложени в РИМ-Варна

Единствена по рода си колекция може да разгледат варненци и гости на града в Регионалния исторически музей. Тя включва подаръци на българската държава и на държавния глава Тодор Живков от гости и делегации на правителствено ниво от цял свят. Периодът е 60-те и 70-те години, както и подготовката и честването на 1300-годишнината на българската държава през 80-те. 

Преди 61 години Валентина Терешкова става първата жена, летяла в Космоса. Няколко месеца след това тя стъпва на българска земя заедно с пилота-космонавт Валери Биковски. Посрещането ѝ е тържествено.

При срещата си с държавния глава на страната Тодор Живков Терешкова му подарява кутия от лаково дърво, в стил Федоскино. Може да я видите в Археологическия музей във Варна. 


Част е от гостуващата изложба „Подаръкът – акт на дипломация и междудържавни отношения“ на Историческия музей в Правец. Колекцията включва картини, сувенири, статуетки, маски, произведения на изкуството и народните занаяти, макети на известни културни ценности, копия от антични предмети.

"Те са от различни краища на света и всеки от тях представя стила на населеното място, нравите на епохата, наистина носи полъх от мястото, откъдето идва", казва Златка Антова, която завежда отдела по „Най-нова история“ в Регионалния исторически музей във Варна.

В изложбата са представени - освен подаръци, които Тодор Живков е получавал в качеството си на държавен глава, като например интересна кана, подарена от външния министър на СССР Едуард Шеварднадзе.


Така и лични, за негови юбилеи, от различни места като писалищен комплект, който е подарен на Тодор Живков за 50-годишнината му от ЦК на БКП.

В изложбата е включен и подарък от Окръжния комитет на БКП – Варна: голям плакет със символите на града.


По повод 280-годишнината от Чипровското въстание Живков е получил килим от емблематичния град.


Вниманието привличат и два експоната, които отдалеч може да сбъркате с картини:

"Изключително красиви, фини като изработка, гоблен „Тигър“, който е подарък от Китай и гоблен „Паун, който е подарък от Индия. Той е релефен, малко по-различна техника е, не е точно като на тигъра. Изключително красиви. И двата отдалеч изглеждат като нарисувани, а всъщност са бродирани," обяснява Златка Антова. 

В изложбата ще видите произведения от кристал, слонова кост, порцелан, желязо, мед, сребро, позлата, дърво, кожа, инкрустирани със скъпоценни камъни, предмети, носещи белезите на националната и културна идентичност на всяка нация.

Колекцията е предоставена на музея в Правец от резиденция Бояна за експониране и временно съхранение. 

Имате достатъчно време да я видите, ще остане в Археологическия музей във Варна до 10 октомври.Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Младежи от кино школа „Братя Люмиер“ с награди от Международния фестивал „Арлекин“

Децата от киношкола „Братя Люмиер“ на Общински детски комплекс - Варна, защитиха своите проекти пред компетентното жури на Международния детски и младежки медиен фестивал „Арлекин“.  Доц. Юрий Дачев, драматург, театрален критик и режисьор връчи наградите за операторско майсторство за филма „Д-И-Ш-А-Й“ и за режисура за „Тръгваме ли?“ на Божана Станева и..

публикувано на 12.07.24 в 17:16

Два концерта в събота и неделя от международния фестивал „Трикси“ в Балчик

С конкурсна програма започна първият ден от международния фестивал на изкуствата “Трикси”. В рамките на три дни  Мелницата  е домакин на това артистично събитие, включено в културната програма на Община Балчик. Организатор е артцентър "Стринджендо" в лицето на Емил и Светлана Струнджеви. Музикалния форум, който започва своето начало от 2007 година,..

публикувано на 12.07.24 в 16:47

Варненската градска галерия представя ретроспектива на Николай Николов

Графики и рисунки на една от знаковите фигури в графичното изкуство на Варна и България са събрани в изложба ретроспекция по повод 20-годишнината от кончината на художника. Николай Николов (1950 - 2004 г.) - едно от признатите имена, оформили облика на българското графично изкуство през 80-те и 90-те години на ХХ век, ще бъде почетен с..

публикувано на 12.07.24 в 10:54

Пленер и джаз на Русалка

Традиционният художествен пленер на ВС "Русалка" се проведе от 1 до 10 юли. Години наред там гостуват майстори на четката и длетото като сем. Паневи, Владо Пенев, Иван Парасков, Джузепе Страдо, Самадага, Румен Статков, Гроздан Грозев, Радостин Дамасков, Борислав Данев, Анатолий Станкулов и много други известни автори.  Тази година в пленера участваха..

публикувано на 11.07.24 в 18:25

XVII Международен фотографски салон Варна на входа на Морската градина

Откриване - 13.07.2024 г., от 18:30 ч.  Площад "Антон Новак", вход на Морска градина, Варна. В експонираната на открито изложба ще бъдат представени 124 великолепни кадри, за да радват всички любители на фотографията, жители и гости на града. Изложбата може да бъде разгледана до 27 юли. Международен фотографски салон Варна е..

публикувано на 11.07.24 в 14:51

Варна е домакин на Еврохор 2024

Тази година Варна е един от домакините на Еврохор 2024 – проект на Европейската хорова асоциация, съвместно с Българския хоров съюз. Всяка година той се провежда в различна държава и има за цел да популяризира европейската хорова музика и да насърчи културния обмен в Европа. Хоровото събитие води началото си от 1982 г. и предлага възможност на млади..

публикувано на 11.07.24 в 14:45

Q-Jazz Festival - джазът на младите, започва днес

Предстои провеждането на третото издание на Q-Jazz Festival - Джазът на младите! Плажът на рибарското селище "Карантината" става джаз сцена на  11, 12 и 13 юли.   В ходът свободен . Тази година любителите на джаза могат да се насладят на изцяло авторкси репертоари. Фестивалът е създаден е с некомерсиална цел като естествено продължение на..

публикувано на 11.07.24 в 10:00