Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на сливенското село Драгоданово искат да бъде премахнат интернатът в селото

Около 190 души до този момент са поискали в подписка премахването на социално-педагогическия интернат „Христо Ботев“ в село Драгоданово. 

Причината за поредното напрежение срещу възпитаниците на интерната е смъртта на 63-годишен мъж от село, за която местните обвиняват възпитаничка на училището. 

Според местните хора трупът на мъжа е бил намерен в изоставен имот, с прерязана сънна артерия. Предполага се, че е бил бутнат върху стар кинескоп на телевизор и това е довело до фаталния му край.  

В понеделник инициативният комитет ще внесе подписката на жителите на село Драгоданово, с искане за закриване на интерната пред новоназначения областен управител и доскорошен шеф на областната дирекция на полицията Чавдар Божурски. Това обяви пред БНР Веско Вълчев от инициативния комитет. Той коментира, че ако не бъде обърнато внимание на тяхното искане, ще се вземат драстични мерки:

Подписката, ако не успее, минаваме към гражданско неподчинение, затваряне на пътя Сливен - Петолъчката.

Кметът Станчо Станчев се обяви в подкрепа на исканията на жителите на селото. Той коментира, че дисциплината в интерната не е на ниво, а децата скитат необезпокоявани из селото.

Децата са постоянно по центъра. Навсякъде са – по казани, по кофи, влизат, търсят цигари, ровят боклуците.

Изпълняващият длъжността директор на интерната Марин Маринов отговори на обвиненията и желанието на местните хора.

Имам усещането, че такива подписки се извършват периодично срещу нашите ученици. Нашите деца не са престъпници. Да, вярно извършили са някакви нарушения. Техните нарушения са базирани на скитничество и просия.

Относно криминалния случай в селото, който нагнети напрежение, говорителят на Окръжна прокуратура - Сливен, Руси Русев, коментира пред "Хоризонт“, че се чака заключението на вещите лица и експертизите, и едва тогава ще излезе официалното становище на разследващите органи. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32