Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антониу Гутериш: Промените в климата не могат да бъдат отречени

Генералният секретар на ООН призова правителствата да останат ангажирани към Парижкото споразумение

Автор:
Антониу Гутериш
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ден след като САЩ обявиха решението си да се оттеглят от Парижкото споразумение за климата, генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова останалите правителства да останат ангажирани към сделката:

Промените в климата не могат да бъдат отречени. Те са една от най-големите заплахи за света днес, за бъдещето на планетата ни. От друга страна, не може да бъде спряно действието спрямо тези промени. Призовавам всички правителства по света да не се отклоняват от поетия курс, да останат ангажирани към прилагането на Парижкото споразумение, от което има полза за всички нас.

Гутериш е убеден, че САЩ  и корпорациите ще останат обвързани с международните усилия за справяне с опасностите за планетата, породени от глобалното затопляне:

Дълбоко убеден съм, че щатите, градовете и компаниите, гражданското общество в САЩ също ще останат обвързани, ще заложат на зелената икономика, защото тя е добрата икономика, икономиката на бъдещето. Не само защото така е правилно, а и защото това е умното решение. Онези, които ще заложат на прилагането на Парижкото споразумение, на зелената икономика ще бъдат онези, които ще имат роля в икономиката на 21-ви век.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

САЩ се оттеглят от Парижкото споразумение за климата

Съединените щати се оттеглят от Парижкото споразумение за борба с климатичните промени. Това обяви президентът Доналд Тръмп . Той се аргументира, че иска да защити работните места в Съединените щати. Според Тръмп споразумението наказва страната и я поставя..

обновено на 02.06.17 в 07:37

Световни лидери определиха решението на Тръмп за климата като грешка и за САЩ, и за цялата планета

Бившият президент на САЩ Барак Обама разкритикува решението на Доналд Тръмп Съединените щати да се оттеглят от Парижкото споразумение за борба с климатичните промени. Три американски щата: Ню Йорк, Калифорния и Вашингтон съобщиха, че няма да..

публикувано на 02.06.17 в 07:45
Тереза Мей

Тереза Мей беше подложена на критика, че дори не е направила опит да протестира срещу решението на Тръмп

Британският премиер Тереза Мей бе обвинена, че не се е противопоставила на Доналд Тръмп след като той обяви, че Съединените щати се оттеглят от Парижкото споразумение за борба с климатичните промени. В телефонен разговор късно снощи Тереза Мей е..

публикувано на 02.06.17 в 12:32
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32