Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Народният певец Георги Германов на 75: Радвам се, че българите обичат своята музика

| обновено на 03.07.17 в 15:18

75-годишнината на обичания народен певец Георги Германов ще бъде отбелязана с концерт на 3 юли от 18 часа в концертната зала на дом „Тракия” в Тракийско дружество "Капитан Петко войвода" - Варна.

75 години не са много, но не са и малко... Чувал съм да казват, че най-големият университет в живота е самият живот. Опитът мисля, че си казва думата. Макар че човек, когато  почне да знае малко повече, тогава разбира колко много не знае., разказа Георги Германов в предаването "Съботна трапеза", а цялото интервю може да чуете в прикачания файл. 

Лесно ли взимаше изпитите в този университет?

Не е било много лесно, но когато човек има желание и е упорит се получават се нещата.

Мъдрост...

Да, така е. Все пак годините са си години, но по-хубаво е човек да е млад. Няма нищо по-хубаво от младостта!

Какво не ти достига сега?

Много неща липсват. Първо движението вече е малко по-забавено, разни болежки се обаждат, почнахме и да позабравяме понякога по малко...

Георги ГермановНо не гледа ли човек на живота по-леко, вече много неща е минал?

Да, има такова нещо. Но човек най-напред мисли за себе си, после създаваш семейство и почваш да мислиш за децата си, след това за внуците, сега аз имам и правнуци вече... И за всички като мислиш, като се стараеш да помогнеш, това всъщност и осмисля и живота, и годините. Техните проблеми са и мои проблеми, техните радости са и мои радости. В живота има и едното, и другото.

Кои мисли в деня имат превес?

Най-важното е човек да е здрав. Мисля най-много за здравето за всички. И когато всички са здрави другите неща някак си се подреждат.

Музиката помага ли за здравето?

Помага, разбира се. Това е лекарството! Особено народната музика, на която съм се отдал. За мен това е лекарство, това е лечение – хубавата песен и особено ако чуя хубава обработка... Не става въпрос само за мои песни, аз въобще обичам народната музика и добрите изпълнители. Защото не може всичко да е добро, има и по-слаби. Така е в живота – Господ на всички еднакво не дава. Когато ми хареса нещо, то ми пълни душата, то ме лекува.

А и на мен са ми казвали:„Ей, напълни ми се душата!”, оттам разбирам, че хората също имат нужда от такова лечение.


Днес „пълни ли ти се лесно душата” с музика?

Не всякога, ако трябва да съм честен, защото всяко време си има своите новости. Някои неща ние по-възрастните не можем да ги приемем, струват ни се  не много както трябва. Аз си спомням и навремето, не харесваха някои от старите изпълнители – те тогава бяха по-млади, после другите не харесват другите... Все някой нещо не харесва. Но музиката си върви и аз се радвам, че българите обичат своята музика. 

Аз много държа на чистотата на българската народна музика. Това за мен е най-важното – ароматът да е български!

...

Цялото интервю чуйте в прикачения файл

Част от книгите с народни песни на Георги Германов

Георги Германов е роден на 3 юли 1942 г. в гр. Обзор. На 14 години започва да свири на акордеон, а по-късно и на тамбура. От 1959 г. живее във Варна. Дейността си като професионален певец и музикант започва през 1964 г. Автор е на книгите "Манде ле, чаша сребърна", "Песен от душа блика", "Живот с музика и песен", "Родна Тракия любима", "Животът си тече", в които са събрани повече от 350 странджански и тракийски песни, както и произведения на фолклорна основа по текстове на съвременни български поети. 

Във фонда на Българското национално радио има над 200 записа с народни песни на Георги Германов - една част с Оркестъра за народна музика и една част с Увалийската група с ръководител Михаил Маринов. 


ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Николай Цонев

Тютюнопушенето - първата причина за рак на белия дроб

Ноември е международният месец за борба с рака на белия дроб. Кои симптоми издават заболяването, фактор ли е тютюнопушенето и кои са рисковите групи. На тези и още въпроси отговори потърсихме от доц. Николай Цонев - ръководител на направление „Онкология“ в УМБАЛ „Света Марина“ във Варна. Цялото интервю с него може да чуете в прикачения..

публикувано на 29.11.21 в 07:05

Николо Коцев от КИКИМОРА: "Музикантът трябва да е верен на принципите си, но и в крак с времето

Групата на Николо Коцев КИКИМОРА, а и самият Николо Коцев нямат нужда от представяне. За това се насочваме направо към повода, който провокира следващото интервю. На 4 декември в София КИКИМОРА ще представят новия си албум „Dirty Nails” на живо. Какво да очакват феновете и какви са причините за самия концерт от самия Николо Коцев. Привет, Николо,..

публикувано на 28.11.21 в 11:23

Цончо Ганев от ПП "Възраждане": Има червени линии които няма да прекрачим, има и предложения които бихме подкрепили в следващия парламент

ПП „Възраждане” ще бъде предвидим участник в следващия парламент. Това което сме говорили и отправяли като послания към българските избиратели, ще работим, да бъде реализирано на практика. Това каза в обзорното предаване „Позиция” зам. председателя и депутат от „Възраждане” Цончо Ганев. „Точно това ни отличава от останалите политически субекти-..

публикувано на 27.11.21 в 15:35

Павел Христов: Изчегъртването на ГЕРБ се оказа силно преувеличено, въпреки инстуционалния натиск на който бяхме подложени по време на изборите

Резултатите на партия ГЕРБ на последните парламентарни избори са най- стабилни и с най- голяма перспектива за в бъдеще. Те не са лоши, както се опитват да ги изкарат- това каза варненския депутат от ПП „ГЕРБ” Павел Христов обзорното предаване на Радио Варна „Позиция”. Според народния представител „Продължаваме промяната” са проект и са различни..

публикувано на 27.11.21 в 14:57

Проф. Христо Кожухаров: Хората престанаха да вярват на щабове и на експерти

Професор Христо Кожухаров е психоаналитик и психотерапевт с над 30-годишна практика. В момента той оглавява Втора психиатрична клиника към УМБАЛ "Света Марина" във Варна, ръководител е на Катедра "Психиатрия и медицинска психология" в Медицинския университет във Варна и е председател на регионалната организация на Българската психиатрична асоциация...

обновено на 26.11.21 в 09:16

Фотографът Гаро Кешишян: Искам да съм златотърсач, не златар!

Гаро Кешишян е един от най-значимите български фотографи. Роден е във Варна през 1946 г. в семейство на арменци. В периода 1971 – 1981 г. работи като инженер-технолог в металургичната промишленост. След 1976 г. негови работи са показвани в самостоятелни и групови изложби в България, Унгария, Чехословакия, Полша, Югославия, Турция, СССР, САЩ,..

публикувано на 25.11.21 в 09:47
Скулпторът Николай Нинов в студиото на Радио Варна

Скулпторът Николай Нинов: Децата, които обичат да рисуват, нека следват импулса на вдъхновението

За шеста поредна година Радио Варна организира конкурс за детска рисунка на коледно-новогодишна тема . И също по традиция рисунката, избрана от жури, ще се превърне в поздравителната картичка на Радио Варна за празниците. Темата на конкурса т.г. е "Когато дойде Коледа". Всички деца на възраст от 6 до 16 години могат да до две рисунки. Няма..

публикувано на 24.11.21 в 07:35