Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стотици се стекоха пред мощите на Свети Панталеймон в митрополитския храм "Света Неделя“

Снимка: БГНЕС

Стотици се стекоха пред мощите на Свети Панталеймон в митрополитския храм "Света Неделя“, за да се поклонят пред светинята.  
В храма бе отслужена архиерейска литургия, водена от Мелнишкия епископ Герасим в присъствието на българския патриарх Неофит.  


От рано пред храма се извиха дълги опашки. Миряните чакаха с часове, за да се помолят за здраве на светеца - великомъченик и лечител. Мощите му за първи път са у нас. Освен изключително ценната реликва – главата на свети Панталеймон, в храма е изложено и копие на чудотворната икона с образа на светеца, изрисувана и съхранявана в манастира Ксенофонт в Атон. 

До този момент реликвата едва четири пъти е напускала пределите на Света гора  - носена е за поклонение в Константинопол, Влашко, Русия и сега у нас.  Светините пристигнаха на 27 юли – празникът на светеца. Първоначално те бяха изложени в храм „Свети седмочисленици“, сега са в „Света Неделя“, а утре ще бъдат преместени в  Руския храм „Св. Николай” в София.

Вярва се, че главата на светеца има целебни сили. 

Обяснението за големия интерес от отец Антон Вълчанов от храм „Света Неделя“ 

Това надмина нашите очаквания дори. Хората са жадни да се докоснат до великата светиня. Пренесените мощи са знак и белег за необходимост и присъствие на святост и духовност в нашите взаимоотношения. Поздравявам всички слушатели на вашето прекрасно и отлично радио с днешният празник!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32