Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Караниколов: Държавата няма намерение да закрива "Дунарит"

| обновено на 10.08.17 в 15:24
Протестът на работниците от "Дунарит"
Снимка: БГНЕС

Държавата няма намерение да закрива русенския завод "Дунарит". Това увери в Русе министърът на икономиката Емил Караниколов, който пристигна там по повод протестите на работници заради отнемането на лиценза за производство на оръжие. 
Министър Караниколов увери, че хората ще запазят работните си места: 
Държавата стои и зад работниците, и зад "Дунарит" като дружество, което е изключително важно за всички дружества от военно-промишления комплекс, включително и държавните. Няма да бъдат предприемани действия за затваряне на завода, особено пък и предвид това, че са предприели действия и от самото ръководство, за което ги поздравявам, защото това означава, че те наистина милеят а дружеството.

По-рано днес оставки подадоха изпълнителният директор на "Дунарит" Кръстьо Кръстев и двама членове на управителния съвет – Никола Стоянов и Тодор Трифонов.

Въпреки непоносимата жега се събраха около 500 души, цяла смяна от завод "Дунарит", за да защитят правото си да работят. 

Иначе работниците споделят, че от 2001 година насам инж. Кръстев ръководи успешно предприятието и то в момента има печалба от 26 милиона само за миналата година. Над 1300 души работят в предприятието. Всички имат осигуровки и добра социална програма. 

До този протест се стигна поради повдигнати обвинения от Специализираната прокуратура за злоупотреби срещу вече бившия изпълнителен директор Кръстю Кръстев. На протеста хората споделиха очакванията си към министъра:
Искаме си работните места. Искаме господин Кръстев да остане. Доволни сме от заплатите си. Има договори. Има работа.
Очакваме от министъра на икономиката да каже каква е позицията на държавата като цяло за военно-промишления комплекс, какви мерки вземат те да не се затваря фабриката и какво мислят да правят, след като на интервал от две години създават неприятности и тревоги на хората.

Протестът е организиран от синдикатите. Няма спиране на движението. Той е мирен, но се надяват отново да има обществен натиск и общественото внимание да бъде изострено към проблема с "Дунарит" и изобщо с военно-промишления комплекс, за да могат хората да запазят работните си места.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32