Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Микола Балтажи: Интересите на българското малцинство в Украйна няма да бъдат засегнати от промените в Закона за образованието


Интересите на българското малцинство в Украйна няма да бъдат засегнати от промените в Закона за образованието, приет от парламента в Киев. Това обяви украинският посланик Микола Балтажи след среща с председателя на Народното събрание Димитър Главчев


Главчев бе категоричен, че е споделил тревогата на българското общество, а в отговор получи удовлетворяващи разяснения. 

Представи ги посланик Микола Балтаджи, подчертавайки, че образователната реформа е част от цялостна радикална промяна в украинското общество:
Искаме да имаме една европейска система на образование, не съветска, не постсъветска. Освен българската гимназия, ние в Украйна всъщност нямаме нито едно училище, където се преподава изцяло на български. И в самата българска гимназия "Г.С.Раковски", се преподава и украински, и български. Всъщност това не касае българската общност, не касае децата на украинските българи. Те също говорят украински.

Проверка в унгарско училище в Задкарпатието показала, че децата дали ниски резултати по владеене на украински език, а това затруднява интеграцията им и достъпа до украински университети. Българските деца нямат такива проблеми. 

Председателят на парламента Димитър Главчев даде за пример самият посланик като успешен представител на нашето малцинство в Киев: 
Според мене най-важното е, че няма да има никаква промяна, която да касае българското национално малцинство в Украйна, каквито притеснения има.
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32