Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Завещанието на Радичков

| обновено на 24.10.17 в 22:14
4
Снимка: архив

На 24 октомври 1929 година в едно несъществуващо вече село се ражда момче, което кръщават Йордан. В литературата остава с фамилията Радичков, защото имало спор коя да бъде, тъй като съвпадала с тази на редактора...След това той става "кръстник" на много от новото поколение писатели...

Обич свързва в трайно приятелство писателят Йордан Радичков и художникът проф. Галилей Симеонов. Те поставят основите  му още в Берковската гимназия. Приятелството им остава години след физическата смърт на писателя. Като абитуриенти не отишли на бала, но си обещали  единият  да напише романа „По коловоза”, а другият да го илюстрира. Така и не се стига до книга с точно това заглавие, но цялото творчество на Мъдреца от Калиманица е именно това, споделя неговият приятел днес.

проф. Галилей СимеоновИ си спомня: " Йордан донесе от Сибирската тундра, че там един евенк му казал - няма да отговорим на въпроса дали има Бог. Има - няма, ние сме длъжни да живеем все едно го има!" И това ще ни направи много стабилни...

С какво остана Радичков след своята физическа смърт?

Йордан има едно малко и скромно завещание. Това е завещание на душата му. Йордан беше един много фин, един много деликатен човек и много мил човек. Това е един строителен материал на човек, който е погледнал дълбоко на живота. Такъв финес на такава селската душа. Той беше невероятно деликатен и завладяващ. Това ми стига, за да не се спъвам в живота...





Снимка






Художникът земляк Венелин Захариев се среща с Радичков през 1972 година. Споделя, че още оттогава го  смята  за една вселена. И продължава: "Започнах да чета всичко, което намирах, за него. Малко части от България имат такъв голям писател, той е много дълбок и бърка в интимни части на човешката душа... На Северозапада е погледнал като шарена черга, постлана от Стара планина до Дунав".


Снимка


 Родното село на Венелин Захариев е на десетки километри от това на Радичков. Имат само 10 години разлика и затова и двамата са видели нещата, които описва. Разказва за Батозата и локомобила, с която навремето жънели снопите. Помнят и падналия американски самолет, който не успял да премине Балкана и паднал в селата заедно със 7 парашутисти. Направил е поне 50 картини по неговите разкази и 2 изложби, провокирани от творчеството на Радичков. "Всичко, за което говори, аз го виждах в детството и сега го виждам", допълва Вензах, в чийто дом се използват предмети на бита на около век.





"Дърво на живота" по теми от творчеството на Радичков направиха в Берковица, където е учил той, местните художници  Чавдар Антов и  Димитър Гоцак.

СнимкаЗаглавието е от разказ на Радичков. Увековечени са образите, с които Йордан Радичков разкрива посланието си за връзката на човека с природата - врабчетата, петела, козата. Колело от каруца напомня за цикъла на живота. Изобразени са Свети Георги Победоносец, който убива змея, включително черквата в родното село Калиманица, което вече не съществува на картата. Снимка



Снимка


Родното село на Радичков - Калиманица, е изселено заради строителството на язовир "Огоста".  Там остават недовършената църква, която местните хора с желание сами строили, защото нямали храм ...

Остава и вековният дъб, под който някога било училището.

Остават и непреместените гробове на хората, а надписите по надгробните паметници доказват, че още преди десетилетия там задружно са живеели хора от различни етноси...

Водите на язовира  така и не достигат дворовете на хората, но от тях вече няма физически спомен. Остава обаче творчеството на Радичков, разказва приятелят Милан Миланов, историк.




Снимките показват Калиманица сега....църквата отвътре, вековният дъб и паметникът на загиналите пред него. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Марина Великова представя "Ледовете на Антарктика" във Варна

Изложбата "Ледовете на Антарктика" на колегата Марина Великова от Българското национално радио ще бъде представена в 19 часа днес, 2 август, на входа на Морската градина във Варна.  Снимките са направени по време на участието и в 32-рата антарктическа експедиция, ръководена от проф. Христо Пимпирев. Представянето е по повод отбелязването на три..

публикувано на 04.08.24 в 07:40

Етническият българин Алексей Куцарев: Украйна се бори с недостиг на ток и на работници

Липсата на ток, заради руските удари по енергийната система на Украйна и дефицитът на работници са основните проблеми, с които се сблъсква бизнеса там. Имаме над 1000-км фронтова линия, много работници са на фронта и това води до недостиг на кадри, разказва Алексей Куцарев, чието семейство – етнически българи, се занимава със земеделие в..

публикувано на 02.08.24 в 08:05

Rick Casais Miranda (BLANKET HILL): Постепенното израстване е по-добро за една група

Интервю с David Masion и Rick Casais Miranda (BLANKET HILL) BLANKET HILL е хардкор банда от Люксембург. Предстои й първи концерт във Варна. Заедно с BLANKET HILL на сцената ще се качат родните BEHIND BARS и MILLION SUSPECTS. Датата е 9 август. Мястото – „Хале 3”. През 2023 BLANKET HILL стигат и до Япония. Иначе са били на една сцена с TERROR,..

публикувано на 02.08.24 в 07:35
Ивелина Кадири

Ивелина Кадири: ДНК данните са нещо неприкосновено, към което маркетингът трябва да се отнася с уважение

Ивелина Кадири е магистър по икономика и по арт мениджмънт, маркетолог с многостранни интереси и убеденост в интердисциплинарното бъдеще на науката. Има дългогодишен професионален опит в областта на авиацията и енергетиката, а в момента е мениджър регулаторни дейности в българска софтуерна компания, световен лидер в управлението на електрозарядни..

публикувано на 01.08.24 в 08:30
Сияна Георгиева и Симеон Георгиев

Защо да се доверим на интериорен дизайнер при обзавеждането на имот

Един имот придобива по-висока стойност, ако е бил обзаведен от интериорен дизайнер. Това споделят специалисти в областта на интериорния дизайн у нас изхождайки от практиката, която имат. В България, и конкретно във Варна, все повече хора наемат интериорни дизайнери, когато обзавеждат жилището си, хотели, заведения и др. Архитект Сияна..

публикувано на 31.07.24 в 09:55

„Небето - риза нетъкана”- изложба на Александър Габровски

Поредната изложба във варненската галерия A&G Art Meeting в разгара на лятото ще ни изстреля в небесните простори не само заради мотото, а и поради смелото, неочаквано приключение, в което ни въвлича младият творец Александър Габровски. Откриването е днес,  31 юли, от 18:30 ч . на ул. "Любен Каравелов" 8. Изразът „Небето, риза нетъкана” в една..

обновено на 31.07.24 в 09:28

Георги Василев: Волейболът винаги ще е част от живота ми, но днес нямам време за него в живописта

Бившият волейболист и треньор Георги Василев представя до 19 август във Варна своя самостоятелна изложба живопис. 24-те творби са подредени на ул. "Шейново" 3. Това е четвъртата експозиция на автора, който за първи път се изявява творчески във Варна, а не в родния Добрич.  Първата изложба на Георги Василев беше преди година и половина в..

публикувано на 30.07.24 в 09:20