Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

28 октомври - Световен ден на анимацията

Световният ден на анимацията се отбелязва от 2002 година в чест на първата публична прожекция на Емил Рейно на т.нар. "светлинни пантомими" през 1892 г.  Емил Рейно е френски художник и фотограф, един от създателите на анимацията. На 21 декември 1877 г. патентова апарат за разглеждане на рисунки, прикрепени към хартиена лента, наречен праксиноскоп. През декември 1888 г. основава своя "Оптичен театър". Първата прожекция на т. нар. светлинни пантомими е на 28 октомври 1892 г. Преди да стигне до съвременната анимация човешката изобретателност преминава през идеи като зоетроп и флип книга.      Първата представлява устройство, което създава илюзията за движеща се картина, и е патентовано през 180 г. пр. н. е. от японския изобретател Тинг Хуан. Той закачва на една лампа рисувани върху панели от полупрозрачна хартия или слюда фигури, които при определено движение на въздуха "оживяват". Близо две хилядолетия по-късно се появява и първата флип книга - съвкупност от рисунки, при които ефектът на движещи се картини се появява чрез бързо прелистване. Годината е 1868, а интересното хрумване е дело на Джон Барнс Линет. Първият анимационен филм, доближаващ се до познатите днес, е дело на Шарл-Емил Рейно. Той използва създадения от него праксиноскоп (приемник на зоетропа), за да раздвижи картинки през 1892 - три години преди първата кинопрожекция на братя Люмиер.  Първият анимационен филм, заснет на лента, се казва "Humorous Phases of Funny Faces" (1906) и е създаден от американеца Джеймс Стюарт Блектон. Анимационното кино е неразривно свързано с Варна. От тук през 1979-а тръгва нашият световен фестивал на рисуваните филми. През 1989-та обаче настъпва фестивална  пауза, за да се възроди отново през 2011-та година. Българинът Тодор Динов е основоположник на анимационната школа у нас. Неговият филм „Юнак Марко“ от 1954 г. е първият български професионален рисуван филм.

Снимка      Снимка

Аниматорът  Андрей Кулев пази скъпи детски спомени от фестивалните дни и Варна, чуйте какво сподели в звуковия файл:

СнимкаАниматорът Андрей Кулев е син на Анри Кулев, така че любовта към рисуваните филми можем да кажем е наследствена. Според Анри въпреки напредъка на технологиите и до днес съществува ръчната работа в това изкуство, като дори аниматорите се връщат към нея след залитането по компютрите. Според него истинският художник, който иска да се изрази чрез движението, винаги търси своя технология, а това може да стане само с лист и молив. Анри Кулев е автор на над 100 анимационни, игрални и документални филма. Приказката на Валери Петров "Пук" оживя на големия екран в едноименния филм на Анри Кулев. Първата българска пълнометражна анимация, правена от повече от 30 години насам е работена с класическа рисувана анимация на хартия. 
Снимка
Снимка

В началото и в края на филма има игрална част, която помага да се влезе в приказката. Оператор е Светла Ганева. Режисьорът-художник не пропуска да напомни, че приказката на Валери Петров вече е част от задължителната програма на децата в читанките.”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Музеят в Бяла представя уникална скулптурна изложба, вдъхновена от Черно море

Общинският културен институт /музей/ - гр. Бяла организира авторска изложба „ОГЪН МОРЕ“, представяща творчеството на скулпторката Гергана Фауст. Родена в София, в семейство на творци, Гергана Фауст израства закърмена с голяма любов към природата и като дете мечтае да стане алпинист. Но следването ѝ в УНСС в София, я отвежда в Швейцария, където след..

публикувано на 13.07.24 в 13:49

Младежи от кино школа „Братя Люмиер“ с награди от Международния фестивал „Арлекин“

Децата от киношкола „Братя Люмиер“ на Общински детски комплекс - Варна, защитиха своите проекти пред компетентното жури на Международния детски и младежки медиен фестивал „Арлекин“.  Доц. Юрий Дачев, драматург, театрален критик и режисьор връчи наградите за операторско майсторство за филма „Д-И-Ш-А-Й“ и за режисура за „Тръгваме ли?“ на Божана Станева и..

публикувано на 12.07.24 в 17:16

Два концерта в събота и неделя от международния фестивал „Трикси“ в Балчик

С конкурсна програма започна първият ден от международния фестивал на изкуствата “Трикси”. В рамките на три дни  Мелницата  е домакин на това артистично събитие, включено в културната програма на Община Балчик. Организатор е артцентър "Стринджендо" в лицето на Емил и Светлана Струнджеви. Музикалния форум, който започва своето начало от 2007 година,..

публикувано на 12.07.24 в 16:47

Варненската градска галерия представя ретроспектива на Николай Николов

Графики и рисунки на една от знаковите фигури в графичното изкуство на Варна и България са събрани в изложба ретроспекция по повод 20-годишнината от кончината на художника. Николай Николов (1950 - 2004 г.) - едно от признатите имена, оформили облика на българското графично изкуство през 80-те и 90-те години на ХХ век, ще бъде почетен с..

публикувано на 12.07.24 в 10:54

Пленер и джаз на Русалка

Традиционният художествен пленер на ВС "Русалка" се проведе от 1 до 10 юли. Години наред там гостуват майстори на четката и длетото като сем. Паневи, Владо Пенев, Иван Парасков, Джузепе Страдо, Самадага, Румен Статков, Гроздан Грозев, Радостин Дамасков, Борислав Данев, Анатолий Станкулов и много други известни автори.  Тази година в пленера участваха..

публикувано на 11.07.24 в 18:25

XVII Международен фотографски салон Варна на входа на Морската градина

Откриване - 13.07.2024 г., от 18:30 ч.  Площад "Антон Новак", вход на Морска градина, Варна. В експонираната на открито изложба ще бъдат представени 124 великолепни кадри, за да радват всички любители на фотографията, жители и гости на града. Изложбата може да бъде разгледана до 27 юли. Международен фотографски салон Варна е..

публикувано на 11.07.24 в 14:51

Варна е домакин на Еврохор 2024

Тази година Варна е един от домакините на Еврохор 2024 – проект на Европейската хорова асоциация, съвместно с Българския хоров съюз. Всяка година той се провежда в различна държава и има за цел да популяризира европейската хорова музика и да насърчи културния обмен в Европа. Хоровото събитие води началото си от 1982 г. и предлага възможност на млади..

публикувано на 11.07.24 в 14:45