Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво се крие зад термина "медицинска козметика"?

Терминът „медицинска козметика“ не е законово защитен и няма съществуващи стандарти или правила за изискванията за производство и предлагане на „медицинска“ козметика. Той не гарантира за качеството на продуктите в търговската мрежа, които в повечето случаи струват в пъти в повече отколкото останалите.

Как да разпознаваме наистина добрите козметични продукти и откъде е желателно да ги купуваме? Нужна ли е затова консултация със специалист или козметиката е въпрос на личен избор и самопредписание?

Отговор на тези въпроси даде в интервю за Радио Варна Пенчо Кехаяминчев – бизнес мениджър в козметична компания:




- Как да разпознаваме качествената дермокозметика от конвенционалната - тази, която можем да купим от всеки супермаркет?

- Повярвайте, че стандарт няма. През 2006 г. отпадна терминът "медицинска козметика" и сега няма разлика между която и да е марка, юридически погледнато. Разликите обаче са огромни. Дермокозметичните марки имат вътрешни производствени изисквания и стандарти, които са изключително високи и качеството на продуктите е много по-високо. А това, което споделят пациентите прави основната разлика. Целите на дермокозметиката са не толкова да създадат удоволствие от ползването, а да подкрепят лечението на различни дерматологични проблеми.

- Дермокозметиката дава ефективно решение на проблемите с кожата?...

- Определено. Не можем да кажем, че дермокозметиката лекува, защото кожните проблеми на практика не се лекуват. Те се поддържат, а козметиката позволява тези проблеми да не се появяват отново.

- Трябва ли да се консултираме предварително с лекар или друг специалист, преди да използваме т.н. "медицинска козметика"?

- Специалистите, които най-добре познават дермокозметичните марки са дерматолозите и фармацевтите. Те са тези, които наистина познават състава на продуктите и умеят да разпознават как те точно да бъдат използвани. Голяма част от продуктите, които са насочени към крайния клиент за тях няма нужда от консултация, но има и специфични продукти, които изискват специфичен подход и правилно приложение.

- Откъде можем да си набавим качествена козметика? Вярно ли е, че тя се продава само в аптеките?

- Пазарът е отворен. През последните години все повече сайтове предлагат козметика. Дали са качествени е друг въпрос... В България има повече от 1000 аптеки, в които се предлагат дермокозметични продукти. В тези аптеки има обучени специалисти, които могат да сравнят ефекта от други продукти и биха могли да консултират правилно клиентите. Бързият ефект не винаги е добро решение. Доста по-често е добре ефектът да не бъде толкова бърз, а да се постигне биологичен ефект, който да бъде траен. Ето защо съветват клиентите и пациентите да посещават аптеките и да се консултират с фармацевти, за да могат да изберат точните продукти за своята кожа.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Екстремно високи температури в новия албум на Polina

"475°C е максималната температура, измерена на Венера. Планета, богиня, закрилник, воин, многолика, многопластова, начало и край. "475°C" се казва албумът, който със силна увереност и романтични чувства създавахме през последните две години." Така Полина и Фенги описват новия албум на Polina , който излезе на 23 август. Изданието съдържа 9..

публикувано на 26.08.24 в 08:00

Иван Плачков: Усетихме се българи едва в свободна Украйна

Никога не съм учил специално български език, говорехме го само вкъщи. Дори, когато започвахме училище по времето на СССР, първата година в Чушмелий (Криничкое) беше нулева и учихме само руски език. Съветския съюз правеше всичко възможно да не се чувстваме българи. Това разказва украинският политик от български произход Иван Плачков, с когото..

публикувано на 24.08.24 в 08:45

Новият наставник на БК "Черно море-Тича" Георги Давидов: Когато всички сме обединени, нещата се получават

Новият наставник на баскетболния тим на "Черно море-Тича" Георги Давидов вече е във Варна и работи по селекцията на тима.  Отборът се събира за официална първа тренировка на 26 август. Новите сигурни двама са Николай Стоянов и Цветомир Чернокожев, които идват от „Спартак“-Плевен. Чакат се и двама американци, съобщи за Радио Варна Давидов. В момента..

публикувано на 23.08.24 в 08:00

Художничката Светла Косева: Варна все още носи духа на Belle Époque

В празничния ден на Варна – 15-ти август, в галерия "Ларго" се откри самостоятелна изложба живопис на Светла Косева. Варненката представя 14 живописни платна, повечето създадени специално за представянето ѝ в родния ѝ град. Косева е позната на публиката със своя класически, импресионистичен рисунък, с пастелната, изчистена палитра, с композициите,..

публикувано на 22.08.24 в 08:00

Младият скулптор Мартиан Табаков за опитите да разкрие свойствата на звука

Младият скулптор Мартиан Табаков показва на варненска публика звука "Преди музикалните инструменти" в едноименна изложба. Музикалните му скулптури демонстрират естественото взаимодействие между материалите. Творческата му амбиция успява да извади от метална фуния духа на Алпите с наподобяващи тонове от алпийски рог. Скулптурите си разработва от..

публикувано на 21.08.24 в 08:40

Dave Ingram (BENEDICTION, екс-BOLT THROWER): Не можеш да угодиш на всички

Интервю с Dave Ingram (BENEDICTION, екс-BOLT THROWER) По-малко от две седмици ни делят от седмия "Running Free Festival". Подробностите – накратко - 30-31 август, къмпинг "Стринава“, Дряново. Двудневното мероприятие ще бъде закрито с концерт на дет пионерите BENEDICTION. С помощта на организаторите от HMC "Metal Force" специално интервю за „От..

публикувано на 21.08.24 в 07:30

Даяна Иванова: Виетнамците са постоянно забързани, но винаги намират време за приятел, за разходка, за почивка...

Фотоизложбата "Простор по виетнамски" е подредена до 22 август в пространството за култура и обучение "Аморфа" на ул. "Драган Цанков" 10 във Варна. Неин автор е виетнамистът Даяна Иванова, куратор е фотографът Михаела Аройо. Експозицията е част от обучителната програма на Фондация "Аморфа", която има за цел да подбере с конкурс младежи на..

публикувано на 20.08.24 в 08:15