Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Орехите ни правят по-умни!

| обновено на 01.12.17 в 13:26 БНР Новини
Снимка: pixabay.com

По време на постите консумацията на ядки е особено полезна. Сред най-предпочитаните са орехите, които приличат на кората на човешкия мозък. Те са от най-ценните, разказва д-р Емилова, защото са много полезна и ценна храна за мозъка. Причината -  огромни количества Омега 3- мастни киселини, които дават шанс на мозъчните клетки да работят по-добре. Научни експерименти са доказали, че консумация на  около 30 грама орехови ядки дневно повишава интелигентността. От хилядолетия именно орехите са препоръчвани при физическо и умствено натоварване на организма.

Добре е обаче да се консумират изкиснати орехови ядки. Причината са ензимните инхибитори - вещества, които пазят ядката от изяждане от насекомите в земята, но са опасни за здравето. Когато стоят половин денонощие във вода, от ореха се отделя и танина, който придава кафяв цвят на водата. Приет в организма, той се свързва с минералните соли в организма и затова е опасно консумацията на орехи с танин. "Когато обаче се изкиснат, орехите стават много вкусни, приятни, но и полезни. Аз ги поставям във вода вечер и на сутринта са готови" продължава д-р Емилова.

СнимкаБлагодарение на съдържанието на голямо количества Омега 3- мастни киселини, орехите намаляват образуването на нови мастни клетки, действат против възпалението, действат и противораково.

Нови изследвания на учени от университета в Калифорния разкриват, че орехите забавят растежа на раковите клетки при простата и млечната жлеза. Затова орехите трябва да присъстват по няколко пъти в менюто, но да не са стари и гранясали, защото тогава това води до ракови заболявания, напомня д-р Емилова.

Още полезна информация за това, с какво и как да се храним - всеки ден в сутрешните лекции на д-р Емилова.


Снимка

Клиниката на д-р Емилова е в хотел „Азалия” в курортен комплекс „Св.Св.Константин и Елена” край Варна.  Телефонът за  информация е  0888 951 288.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Защо е полезна лещата?

Лещата е с високо съдържание на протеини и трябва да я консумираме поне два пъти седмично, съветва д-р Людмила Емилова. Лещата е полезна и в състояние на покълване, защото така се увеличават полезните вещества в нея. Това я прави изключително здравословна. Още за полезността д-р Емилова разказва пред Габриела Гаврилова. Кой от всички видове лещи са..

публикувано на 01.03.21 в 07:00

Почивка за здраве в клиниката на д-р Емилова

Иван Иванов от Плевен вече десет години идва в клиниката на д-р Людмила Емилова. С него разговаря Габриела Гаврилова. Аз съм търсил с години решение на високото кръвно налягане, наднорменото тегло и диабета. Още след първата седмица кръвното налягане и захарта се нормализираха и спрях хапчетата. Трудно ли се прави тази програма? Не,..

публикувано на 22.02.21 в 09:00

В клиниката на д-р Емилова се учиш как да живееш

Семейство Станимирови от Габрово отново е в клиниката на д-р Людмила Емилова във Варна. Радосвета е пациент на доктор Емилова от лятото на 2018-та година. И за тези три години животът й коренно се променя. Със Станимир и Радосвета ни среща Габриела Гаврилова. Какво се промени толкова много? Радостина : Аз открих себе си, разбрах,..

публикувано на 15.02.21 в 10:15

В клиниката на д-р Емилова за по-малко килограми и без йо-йо ефект

Да подобри начина си на живот, да „намали напрежението“ и да си почине от ежедневието са част от причините, които отвеждат в клиниката на д-р Людмила Емилова Красимир Пеловски.  Той е арендатор от гр. Кнежа и вече 28 години се занимава със земеделие, а всеки негов ден е изключително натоварен. Как дойдохте в клиниката? С..

публикувано на 08.02.21 в 08:55

Плодове и зеленчуци - предпочитана храна и през зимата

Клиниката на д-р Людмила Емилова вече посреща своите пациенти отново след няколко месечно прекъсване. С повече зеленчуци и плодове трябва да се храним през зимните месеци, съветва д-р Емилова и разказва, че е важно не толкова кои зеленчуци избираме, а как ги обработваме преди да ги сложим на трапезата си. С д-р Емилова разговаря Габриела Гаврилова...

публикувано на 01.02.21 в 11:14

Защо е полезно да има кълнове и поници в менюто ни през зимата?

Кълнове и поници може да си отгледа всеки у дома, разказва д-р Людмила Емилова и уточнява, че за това са подходящи всички видове семена. От пшеница, овес, ръж, люцерна, леща, боб мунг, сминдух, елда, нахут, репички, лук и т.н..... Често в здравословните магазини се предлагат и готови миксове от различни видове семена за покълване, а от години..

публикувано на 26.01.21 в 09:56

Как да откажем цигарите с плодолечение?

Цигареният дим уврежда най-силно артериите на сърцето и това е причина дългогодишните пушачи често да преживяват инфаркт. През клиниката на д-р Людмила Емилова са преминали над 50 000 пациенти с различни проблеми през годините. Част от тях успяват да се преборят и с вредния навик тютюнопушене. Д-р Емилова си спомня за срещата си с такива пациенти още от..

публикувано на 18.01.21 в 09:45