Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВАС гледа делото на Мая Манолова срещу "Топлофикация София" ЕАД

Снимка: БГНЕС

Във Върховния административен съд ще се гледа делото, което омбудсманът Мая Манолова заведе срещу "Топлофикация София" заради отказа на дружеството да предостави информация за събираните от него вземания по съдебен път. Делото е на втора инстанция във ВАС, след като омбудсманът го спечели на първа пред Административния съд - София -град.

През октомври миналата година омбудсманът изпраща писмо до мениджмънта на столичната „Топлофикация“ с 10 въпроса по Закона за достъп до обществена информация. Питанията се отнасят до т.нар. юрисконсултски възнаграждения, които дружеството събира от свои длъжници В рамките на установения по закон 14-дневен срок на отговор от „Топлофикация“ изпращат писмено становище, в което се твърди, че поисканата информация не попада в обхвата на Закона за достъп до обществена информация. Манолова обжалва отговора пред Административния съд – София-град, подчертавайки, че исканата от нея информация е обществена по смисъла на закона и че тя не съдържа търговска тайна. В края на март Административния съд – София-град излезе с решение на първа инстанция в полза на Мая Манолова, което „Топлофикация“ обжалва пред Върховния административен съд. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32