Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЗП с препоръки относно резервирането на пътувания по празниците

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Туроператорът „София тур и Холидей“ съобщи, че след като са разплатили стари задължения към партньори  изпада в несъстоятелност и не може да изпълни предстоящите пътувания. Експерти на Министерството ще изискат справка за поетите ангажименти от фирмата към туристи за предстоящите празници и има ли продадени пакети за следващи периоди. На страницата на туроператора се посочва, че има изцяло платени пътувания към партньорите  на „София тур и Холидей“ и туроператорът ще се свърже с тях, за да уточни какво ще се случи с тези резервации, като уточнява, те ще могат да пътуват и ще им бъдат изпратени необходимите документи до петък. Спешна проверка на Министерството на туризма показа, че компанията има валидна застраховка „Отговорност на туроператора“, сключена само преди дни - на 11 декември. От Министерството препоръчват на туристите претенциите да се предявят във възможно най-кратък срок. От Комисията за защита потребителите информират, че на сайта на туроператора е посочена застрахователната компания. Потребителите със закупени пакети могат да претендират за възстановяване на заплатените суми, като предоставят платежните документи и договора.

Лилия Тенева е един от потърпевшите, чието пътуване до Виена е провалено:

Имаме договор за това пътуване, но тук изниква един казус, който ние като потребители не зная как ще решим. Реално нашият договор е сключен в края на месец октомври, а застраховката, която туроператорът сключва с „Алианц“, я сключва на 11 декември тази година. Т.е. Ние не знаем в момента откъде трябва да получим нашите пари.

Виктор Великов, който е от фирмата посредник каза:

Клиенти ми сигнализираха, че получената от тях информация за пътуване е непълна. Това беше в понеделник следобед. Ние започнахме опити да се свържем със „София тур и Холидей“, но без успех. Контакт продължавахме да нямаме и във вторник сутринта. Започнахме да прозвъняваме всички туристи  и да ги предупреждаваме,  че има нещо нередно. Малко след това получихме информация, че фирмата обявява несъстоятелност.

КЗП казва, че наличието на застраховка „Професионална отговорност“ на обявилия прекратяване на дейността си туроператор, ще даде възможност на засегнатите потребители да получат обратно парите си за неосъществените пътувания. Туристическият пазар в момента е спокоен, казва председателят на КЗП Димитър Маргаритов и посочва, че в момента няма увеличение на жалбите, няма и критични ситуации за неосъществени групови пътувания или проблеми в местата за настаняване Около 5 на сто от всички жалби до комисията са свързани с туристически услуги

Още подробности по темата, както и какви са препоръките на Димитър Маргаритов относно резервирането на пътувания можете да чуете звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32