Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Варненка кани Теодосий Спасов на "Фестивал на българската култура" в Канада

Варненката Ели Йорданова живее в Канада вече четвърт век и от няколко години насам любовта й към изкуството се проявява в организирания от нея "Фестивал на българската култура" в северноамериканската държава.  Официален гост на тазгодишното издание е Теодосий Спасов с фолклорния му квинтет, а фестивалът е посветен на европредседателството на България през тази година. С Ели Йорданова разговаря Светлана Вълкова.


-  Живея в Торонто от 1993 година, тоест сега ще станат 25 години.

-  А откога си с този фестивал, откога се занимаваш с него?

-  Фестивалът го създадох по моя идея и инициатива през 2011 г. Тази година е осмото издание. Идеята за фестивала дойде от моята любов към българското изкуство във всичките му форми и най-вече исках да представям проекти, които трудно идват до тук. Да започнем оттам, като джаз проекти. И връзката ми като музикант с наши много добри музиканти помогна да направя един мост, по който това изкуство да идва насам, към Канада в случая. Започнах го в трите града – Торонто, Отава и Монреал. Първите ни гости бяха внуците Владигерови и така реших да имам всички форми на изкуството по някакъв начин.

-  Всяка година има някаква тематика и посвещение, миналата година беше „Пловдив – европейска столица на културата”, а сега?

-  Фестивалът предстои през март, но за първи път правим някакъв проект през януари. Заради европредседателството на България решихме, че с нещо много значително искаме да отбележим като българи това вълнуващо все пак събитие в нашата страна. Идеята дойде оттам, че Теодосий Спасов е гостувал вече два пъти на фестивала – един път през 2012-та и после през 2015-та година в различни проекти. Оказа се, че никога не е идвал тук с фолклорната си формация и решихме, че това е достоен проект, за да се започне тази година от рано това събитие за България. На 11 януари ще открием в Отава с голям прием в посолството и концерт на Теодосий Спасов квинтет.  След това музикантите заминават за САЩ, а в Торонто ще ги гледаме и слушаме в края на януари. Редовната програма на  8 "Фестивал на българската култура"е в края на март.

Цялото интервю с Ели Йорданова чуйте в прикачения звуков файл:
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф.Слаев: Въвеждането на скъпи разрешителни за строеж може да регулира презастрояването

Има една група от монетарни инструменти, с които, за съжаление, урбанистите унас и в повечето държави по света не си служат. Ако се сложат едни наистина високи, адекватни такси за зоните, където природата е вече оскъдна, на предприемача и през ум няма да му мине да строи в тази зона. А у нас таксата за строително разрешение са..

публикувано на 18.05.21 в 15:07

Младият гъдулар Симеон Илиев за наградите, таланта и амбициите

Пиесата „Тракийски напеви“, записана в Радио Варна, е отличена със специалната награда на международния музикален конкурс „Светозар Страчина“ за запис на фолклорна музика. Това е поредно признание за БНР през годините. Записът е осъществен в Радио Варна на 14 май 2020 година, продуцент е Кристиян Неделчев, звукорежисьор - Христо Николов...

публикувано на 17.05.21 в 14:48

Идваме с голи ръце на този свят и с голи ръце си заминаваме от него

Срещаме ходжата Рафет в края на обиколката си в две села от Община Ветрино: Белоградец и Доброплодно. Уморени сме от многото срещи, обаче неговата енергия бързо ни витализира. И в двете села има смесено население, което живее задружно в мир и сговор. И на двете места има църква и джамия. От много години е така. Тази в Доброплодно е строена през..

публикувано на 16.05.21 в 10:01

Хотелиерът Павлин Косев: Туристи у нас в момента почти липсват, не такава е ситуацията в Гърция, Кипър и Египет

Туристическият бранш очаква от ресорния служебен министър  да обърне внимание на приоритетите, които те са акцентирали. Това каза председателят на Варненската ресторантьорска и хотелиерска асоциация Павлин Косев. „Очакваме бързи и адекватни действия и да се реши казусът с руските и румънските туристи, които за нас са изключително важни”, каза..

публикувано на 15.05.21 в 13:37

Владимир Иванов: Човекът е едно "защо"

Голямо име в българската графика, изключителен ерудит, знакова фигура в интелектуалния елит на Варна, проф. Владимир Иванов представя свои работи от 80-те години на ХХ век до днес. Откриването бе на 12 май от 18:00 в Градската художествена галерия на Варна. Изложбата е по повод наближаващата 75-годишнина на художника и е само от произведения..

публикувано на 13.05.21 в 14:12

Асоциално за социалното – плакати на Люба Томова в магазин за месо

Изложба плакати подредиха в месарница във Варна. 12 плаката на вечни произведения представи художникът Люба Томова в магазин за месо. Постери на Шекспирови пиеси, както и на романа на Кен Киси „Полет над кукувиче гнездо“ са подредени в експозицията. За вечните въпроси, които с времето стават все по-нерешими. За изолацията и новите..

обновено на 12.05.21 в 14:45

Харалан Александров: Това е последната ваканция, която можем да си дадем

Имаме няколко месеца, за да си свършим работата и да излъчим управление, което е функционално. Това ще е последната ваканция, която можем да си дадем за още 2 месеца, след което ще се променят настроенията и ще има натиск върху партиите. Така очерта политическата ситуация в България социалният антрополог Харалан Александров в разговор с Даниела..

публикувано на 11.05.21 в 11:07