Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Новаков: Партньорите ни в ЕС подчертават, че ролята на България на Балканите е незаменима

Андрей Новаков
Снимка: andreynovakov.eu
Днешният ден е кулминацията на 10-годишни усилия и работа на България в ЕС. Това заяви в предаването „Преди всички“ евродепутатът Андрей Новаков.

 

Още снощи, когато премиерът пристигна в ЕП да участва в заседание на групата на ЕНП, малко по-късно откри коктейл по повод Българското председателство с много от българите, които работят в институциите в Страсбург, се видя този заряд, този заряд на нещо ново, което до този момент не бях почувствал и тук, и в България, а именно вече осезаемо по-високото ни самочувствие, когато става въпрос за решаване на европейски проблеми. Директният език и способността бързо да идентифицира проблеми, от страна на премиера, да предлага решения, тук се цени високо. Очаквам моите колеги да повдигнат въпроси, свързани с проблемите на ЕС, които имаме днес и които тревожат хората – какво ще се случи с Брекзит утре, какво ще се случи с разширяването на Шенген, какво очакваме от еврозоната занапред, какво очакваме от европейския бюджет след 2020-а година, който продължава да бъде един от основните източници на финансиране за редица държави, миграцията, сигурността и защитата. Оказва се, особено след оставките вчера в Румъния, че ние устойчиво оставаме една от държавите, източник на стабилност в региона. Няколко пъти снощи бе подчертано, че ролята на България на Балканите, особено през последната половин година, е незаменима.

Като любител на историята знам, че войни са започвали и за по-малко от това, което се случи вчера, каза Новаков по повод убийството на косовския сръбски политик Оливер Иванович.

Въпрос е не на един или друг човек, или на политиканстване в момента. Факт е, че ролята, която се признава в момента и се присъжда на България, е да бъде този, който да държи напрежението по-ниско в региона и да не допуска нова ескалация на напрежението.

Новаков коментира още: Опитвам се да убедя моите колеги, че ако ЕС не инвестира в тези региони, които трябва да се развиват, в по-бедните региони на ЕС, ще се намери друг, който ще инвестира в тях, обаче не с европейски интерес, а по неговия собствен

Цялото интервю чуйте от звуковия файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Премиерът Борисов ще представи пред ЕП приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС

Премиерът Бойко Борисов ще представя днес приоритетите на Българското председателство пред Европейския парламент в Страсбург. Преди заседанието на евродепутатите премиерът Борисов ще разговаря с председателя на Европарламента  Антонио Таяни..

обновено на 17.01.18 в 08:03
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32