Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Яна Радева: Младите да усетят земята

| обновено на 12.02.18 в 11:16 БНР Новини
Една усмихната и енергична млада дама - това са първите впечатления от контакта с Яна Радева. Делова и подредена, с няколко телефона и списък на задачите, които наистина са много...

Тя е майка на 3 момчета и докато пораснат, се налага да разбира от всичко... Иначе е дипломиран агроном и това е нейният бизнес. От скоро влиза и в политиката, от почти 4 месеца е председател на Общинския съвет във Вълчи дол и вероятно е най-младата жена на този пост, поне във Варненска област. Убедена е, че земеделието е с бъдеще в България и се надява един ден с това да са занимават и нейните деца. Много често пътуват заедно и изучават природата не само на родината.  Когато има възможност, момчетата са с мама и докато тя взима последните изпити от поредната, трета магистратура от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” – специалност : „Публична администрация”.  Мотивирана е да научи децата, че с труд всичко може да се постигне, както и самата тя го прави. Това правела и докато била известно време учител,  и докато се занимава с футбола в общината...

Интервю на  Габриела Гаврилова

От 3 месеца съм председател на Общинския съвет във Вълчи дол. На 40 години съм. Може и да съм най-младата на този пост. Имам 3 момчета и заедно живеем във Вълчи дол.

СнимкаСнимка

Как избрахте да живеете именно тук?

Живях малко в голям град, малко – малко – може би 4 години, но това не е моето място. Тук е спокойно. Аз имам собствен бизнес, понеже съм завършила Икономически университет – Варна – аграрна икономика, и Аграрния университет в Пловдив. Агроном съм, специалност „минерално хранене и торене на растенията” и с това се занимавам, с търговия в земеделската сфера.

Има ли търсене и съответно предлагане, Вълчи дол е земеделски район?

Това е земеделски район, но ние работим в цялата страна. Имам екип, с който работя, и се справяме.

Необходимо е балансирано  хранене на растенията, но трябва да се правят изследвания, за да се знае какво точно е необходимо?

СнимкаСпоред Вас – правят ли се тези анализи?

По-големите земеделски производители – да! Много от тях си направиха малки лаборатории и правят сами пробите. Другите си поръчват изследванията . След това са дава препоръка с какво точно трябва да се храни растението.


Зимата с какво трябва да се  обогатява почвата?

Азотното хранене. Подхранват се есенниците.

Има много нормативни изисквания за правилно обработване на земеделските култури, които трябва да се спазват, защото иначе има санкции и няма субсидии. Мисля, че много добре се спазват, защото е ясно какво се продава...


Минералните торове, които продавате, български или внос са?

И двете. У нас има два големи завода, които произвеждат. Земеделските стопани вече имат необходимата култура в тази област, има много публикации в интернет, има и специални учебници... Предстои издаване на нов наръчник по торене на проф. Горбанов.


Тази информация достъпна ли е за малкия земеделски производител, защото големите имат екипи от специалисти ?

От обща култура. В интернет има много публикации. Има много в руски и англоезични сайтове. В Община Вълчи дол почти няма селище без интернет...В общината има и много агрономи и могат да питат тях. Който иска, може да си набави информацията.


А зимата като е суха, има ли проблем?

А, зимата не е суха, тя е безснежна. Проблемът е когато няма сняг, а има един замръз сутрин, след това се размразява, там се получава едно изтегляне на пшеницата и ечемика. Това влияе върху добива.

От топлото време всички болести се активират. Без правилна растителна защита, няма вариант за качествено и успешно земеделие.

Снимка

Бъдещето на земеделието във Вълчи дол?

Надявам се да са младите хора. Това, което искрено се надявам, е да има повече разнообразие в земеделието, да има повече етерично-маслени култури, овощни градини, производство на зеленчуци. 


Младите хора да са заинтересуват. Ясно е, че без голямото земеделие – зърнопроизводството, без него не може. Но нека младите да усетят земята и да се върнат към това, което са правили техните баби и дядовци и родители...



Случва ли се вече? Вие самата сте млад човек!

При мен дейността е повече търговска, но мисля, че се връщат.

Имаме много хора, които са занимават с отглеждане на овце, на биволи, което мен много ме радва. Мисля, че нещата ще се получат!


Снимка


А Вие не смятате ли да инвестирате в производство, освен в търговия?

Малко да пораснат мъжете в нашето семейство, имам нещо предвид за тях!


Снимка


Те проявяват ли интерес към земята?

Да, и тримата. Нека да пораснат, за да участват активно, а не само като наблюдатели.

Те също искат да останат във Вълчи дол?

Да! Големият град е на 30 минути за нас. Пътуваме, свършваме работата, за която сме отишли, и се прибираме.


СнимкаСнимка


Ние много пътуваме, така че не им липсва разнообразието, но тук е по-спокойно, и въздухът е чист...И плажът е на 30 минути....

Те учат във Вълчи дол?

Да! Играят шах, играят футбол, ходиха на състезание, имат много спечелени награди. 


СнимкаСнимка


Пожеланието на председателя на Общинския съвет на Вълчи дол Яна Радева?
Всички да бъдат здрави, да бъдат разумни и да бъдат работливи. Мисля, че така всички ще живеем на едно по-добро място, то зависи от нас!








БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Стела Николова

Стела Николова: Вече няма да взимаме решения без да се допитаме до избирателите си

Когато се вземат решения в рамките на коалицията, това не трябва да става без санкцията на избирателите. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“, депутатът от ПП/ДБ в 50-тото НС Стела Николова. „Тези избиратели, които ни подкрепиха миналата година, но не направиха това на тези избори не сме ги загубили, защото те не са..

публикувано на 15.06.24 в 15:31

Петър Волгин: Изборите показаха, че хората не припознават политическата класа като изразител на техните интереси

Според новия евродепутат от партия „Възраждане“, Петър Волгин, всички парламентарни партии, както тези, които са участвали в управлението, така и тези в опозиция, трябва да си дадат сметка, че огромна част от избирателите не възприемат съществуващата политическа класа, като легитимни изразители на техните интереси. В обзорното предаване на Радио..

публикувано на 15.06.24 в 14:39

Галин Стоев: Живеем в трудно и мрачно време - време на поляризиране и взривяване на мостове

Режисьорът Галин Стоев представи своя спектакъл "Хага" на фестивала "Варненско лято".  Гротескната и зловеща фантасмагория е базирана на реални събития и хора, свързани с настоящата война в Украйна. Сюжетът представя въображаема версия на процес срещу руския лидер Владимир Путин и неговото обкръжение в Хагския съд за военни престъпления и..

публикувано на 15.06.24 в 07:10

Falk Maria Schlegel (POWERWOLF): Сериозни сме!

Интервю с Falk Maria Schlegel (POWERWOLF) Първият сингъл от предстоящия албум на немските пауър метъл лидери „POWERWOLF” се казва „1589”. Той ще е част от новия диск на бандата „Wake Up the Wicked”, който ще стане факт в края на юли тази година. Какво се крие зад годината „1589”, разказва клавиристът на POWERWOLF Falk Maria Schlegel, който даде..

публикувано на 15.06.24 в 06:05
Теодор Славев

Теодор Славев: Социалните неравенства у нас водят до отчуждение от политиката

Социалните и икономически неравенства водят до отчуждение от политиката. Колкото повече човек се чувства икономически или социално маргинализиран, колкото повече несправедливост среща от обществените системи - здравеопазване, образование и др, толкова повече отказва да участва. Така коментира резултатите от изборите и ниската избирателна активност..

публикувано на 14.06.24 в 08:15
Атанас Радев

Политологът Атанас Радев: Изходът от политическата ситуация е сформирането на широка коалиция

Изходът от политическата ситуация след предсрочните парламентарни избори у нас е широката коалиция. Това коментира за Радио Варна политологът Атанас Радев.  "Изходът от тази ситуация е внасянето на баланс и търсенето на широка коалиция с  ясни приоритети, с ясен мандат и хоризонт, за да се внесе стабилност", допълни той.  Радев коментира мнението на..

публикувано на 13.06.24 в 08:10

Славена Родинова - един от малкото земеделци в класацията "30 под 30" на "Форбс" в Европа

27-годишната Славена Родинова от варненското село Страшимирово стана част от селекцията на "Форбс" за Европа "30 под 30". Тя управлява семейна ферма за люти чушки. Семейният бизнес включва и производството на люти продукти: сосове, люти сладка, пюрета, разядки и туршии. Целите ѝ са да покорява световните пазари.  Всяка година "Форбс"  отличава..

публикувано на 12.06.24 в 09:10