Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Varna International с нови предизвикателства

В рамките на 10 концерта тази година продуцентската компания „Варна Интернешънъл“ подготвя  интересна програма с премиерни изпълнения и интригуващ международен музикален екип

19-та МУЗИКАЛНА АКАДЕМИЯ Varna International

27 май – 6 юни, 2018, Варна

7-ма ОПЕРНА АКАДЕМИЯ Varna International

20 май – 17 юни, 2018, Варна

Стартира продажбата на билети за дългоочакваната премиера на Street Scene от Курт Вайл, за предстоящите оперни спектакли и значими вокално-инструментални концерти на „Варна интернешънъл“. На варненска сцена ще видим маестро Грегъри Бухалтер, диригент в Метрополитън опера в Ню Йорк, заедно с екип от уважавани имена в музикалния свят и симфоничния оркестър на Ашдод в Израел – плеяда изявени музиканти, преподаватели от американски и канадски престижни университети.

За пореден път българо-американската концертна агенция „Варна интернешънъл“ организира интригуващи музикални събития в черноморската столица - възможност за творческа среща в продължение на цял месец между млади таланти и изявени и утвърдени професионалисти. Една неповторима амалгама от традиции, култури, опитности, емоции и преживявания в рамките на Седмата оперна академия и Деветнадесетата лятна музикална академия!

Този уникален музикален проект започва на 20 май, когато се открива VII-та ОПЕРНА АКАДЕМИЯ с майсторски класове за оперни изпълнители, пианисти и диригенти и продължава до 17 юни, когато е последното събитие в концертния цикъл на продуцентската компания „Варна интернешънъл”. Поредицата прояви се осъществяват в сътрудничество със симфоничните оркестри на Пазарджик и град Ашдод в Израел, декорите и костюмите са по проект и изработка на Държавната опера на Стара Загора.

Седмица по-късно стартира и традиционната XIX ЛЯТНА МУЗИКАЛНА АКАДЕМИЯ (27 май – 6 юни 2018) с майсторски класове за певци, инструменталисти и диригенти, водени от видни международни изпълнители и педагози, специалисти в различни области на музикалното изкуство от САЩ и Европа. Участниците в нея ще изучават „Магнификат” за солисти, петгласен хор и оркестър на Йохан Себастиан Бах и Меса в до мажор оп. 86 на Лудвиг ван Бетовен. „Магнификат” (1723) е едно от първите произведения, написано от Бах в качеството си на новоназначен кантор на църквата „Св. Тома” в Лайпциг. Авторът й съчетава духовното със светското начало; следва литургичните традиции, но и добавя нови нюанси, развили се в музикалния език на следващите поколения. Месата на Бетовен (1807) е един от първите опити на композитора в този жанр и може би затова от нея блика емоционален заряд и директност на изказа. Концертното изпълнение на двете мащабни творби е на 5 юни, 19 ч. в зала „Аула“ на Икономическия университет във Варна.

Участниците в оперната академия пък ще подготвят премиерното за България изпълнение на операта „Улична сцена“ на Курт Вайл – 10 и 11 юни от 19.00 ч., (официални гости на първата премиера са негово Превъзходителство, Посланика на САЩ в България Ерик Рубин и неговата съпруга Никол); операта „Лястовичката” на Джакомо Пучини – с две представления на 16 юни от 11.00 и от 19.00 ч. и едно на 17 юни от 19.00 ч. и с реверанс към детския образен свят – шедьовъра на Морис Равел „Детето и вълшебствата” на 31 май и 1 юни от 19.00 ч. Концертите са в зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна и са под диригентството на Грегъри Бухалтер, диригент в Метрополитън опера в Ню Йорк, артистичен директор и диригент на оперния театър във Феърбанкс, щата Аляска и на „Опера камерата ” във Вашингтон, музикален директор на операта в Лас Вегас, щата Невада. Други лектори от международния екип на седмото издание на оперната академия са:

-  диригентът Трей Дейвис (директор на хоровите дейности, Щатски университет на Луизиана);

-  режисьорите Рейчъл Харис (директор на операта на Щатския университет в Луизиана), Патрик Хансън (директор на опера „МакГил“, Монреал, Канада) и Дейл Морхаус (Университет на Мисури, Канзас Сити);

-  вокалните педагози Линда ди Фиоре (Университета на Северен Тексас, опера на Санта Барбара, Калифорнийски университет в Санта Барбара), Дженифър Глидън (Тексаски A§Mуниверситет в Комерс), Томас Стюдебейкър (Чикагски колеж за сценични изкуства, Илинойс), Керъл Уилсън (Университета на Северен Тексас), Скот ЛаГраф (Щатски университет „Стивън Фулер Остин”), Уесли Лоурънс (Щатски университет „Сам Хюстън”, Тексас);

- пианистите Марек Ружински (Кралска опера „Ковънт Гардън“, Лондон, Обединено кралство), Джоуди Гоубъл (Щатски университет, Айова) и Елизабет Паркър (Чикагски колеж за сценични изкуства, Илинойс)

- сценографът Тодор Демеров (Държавна опера на Стара Загора).

Освен в оперните спектакли, младите таланти на оперната академия „Варна интернешънъл” имат възможност да покажат сценичните си умения и в два вечерни галаконцерта в Градската художествена галерия: на 26 май от 19.00 ч. с песни и арии от американски композитори и на 13 юни от 19.00 ч. с програма от европейски композитори.


Снимка“Варна интернешънъл” е продуцентска компания, създадена в сърцето на САЩ от един българин и неговата съпруга. Българинът е Калин Чонев, син на проф. Марин Чонев, основателят на представителния смесен хор “Морски звуци” и на Международния майски хоров конкурс “Проф. Георги Димитров” във Варна.

“Варна Интернешънъл” е лидер в музикалната индустрия и по-специално в организацията на мащабни кантатно-ораториални, оперни и други класически музикални събития. От основаването си през 1999 г. до днес компанията организира и продуцира десетки музикални събития: фестивали, музикални академии и конкурси в САЩ, Израел и много държави в Европа, включително и в България, в рамките на които се осъществяват и стотици концерти с участието на хиляди музиканти от различни континенти и държави по цял свят - от Северна и Южна Америка, Европа, Австралия, Азия и Африка.

Успехът на “Варна интернешънъл” е отразен от някои от най-елитните медии в света: Washington Post, New York Times, Boston Globe, Boston Herald, The Jewish Daily Forward, The Boston Inelligencer, Jerusalem Post, New Tang Dynasty Television, БНТ и БНР и всички водещи печатни медии в България.

В биографията на “Варна Интернешънъл” са вписани организирането и изпълнението на такива шедьоври на световното музикално наследство като реквиемите на Моцарт, Верди и Брамс, Кантата 150 от Бах, Меса в до мажор от Бетовен, Te Deum от Бизе и много други.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Музеят в Бяла представя уникална скулптурна изложба, вдъхновена от Черно море

Общинският културен институт /музей/ - гр. Бяла организира авторска изложба „ОГЪН МОРЕ“, представяща творчеството на скулпторката Гергана Фауст. Родена в София, в семейство на творци, Гергана Фауст израства закърмена с голяма любов към природата и като дете мечтае да стане алпинист. Но следването ѝ в УНСС в София, я отвежда в Швейцария, където след..

публикувано на 13.07.24 в 13:49

Младежи от кино школа „Братя Люмиер“ с награди от Международния фестивал „Арлекин“

Децата от киношкола „Братя Люмиер“ на Общински детски комплекс - Варна, защитиха своите проекти пред компетентното жури на Международния детски и младежки медиен фестивал „Арлекин“.  Доц. Юрий Дачев, драматург, театрален критик и режисьор връчи наградите за операторско майсторство за филма „Д-И-Ш-А-Й“ и за режисура за „Тръгваме ли?“ на Божана Станева и..

публикувано на 12.07.24 в 17:16

Два концерта в събота и неделя от международния фестивал „Трикси“ в Балчик

С конкурсна програма започна първият ден от международния фестивал на изкуствата “Трикси”. В рамките на три дни  Мелницата  е домакин на това артистично събитие, включено в културната програма на Община Балчик. Организатор е артцентър "Стринджендо" в лицето на Емил и Светлана Струнджеви. Музикалния форум, който започва своето начало от 2007 година,..

публикувано на 12.07.24 в 16:47

Варненската градска галерия представя ретроспектива на Николай Николов

Графики и рисунки на една от знаковите фигури в графичното изкуство на Варна и България са събрани в изложба ретроспекция по повод 20-годишнината от кончината на художника. Николай Николов (1950 - 2004 г.) - едно от признатите имена, оформили облика на българското графично изкуство през 80-те и 90-те години на ХХ век, ще бъде почетен с..

публикувано на 12.07.24 в 10:54

Пленер и джаз на Русалка

Традиционният художествен пленер на ВС "Русалка" се проведе от 1 до 10 юли. Години наред там гостуват майстори на четката и длетото като сем. Паневи, Владо Пенев, Иван Парасков, Джузепе Страдо, Самадага, Румен Статков, Гроздан Грозев, Радостин Дамасков, Борислав Данев, Анатолий Станкулов и много други известни автори.  Тази година в пленера участваха..

публикувано на 11.07.24 в 18:25

XVII Международен фотографски салон Варна на входа на Морската градина

Откриване - 13.07.2024 г., от 18:30 ч.  Площад "Антон Новак", вход на Морска градина, Варна. В експонираната на открито изложба ще бъдат представени 124 великолепни кадри, за да радват всички любители на фотографията, жители и гости на града. Изложбата може да бъде разгледана до 27 юли. Международен фотографски салон Варна е..

публикувано на 11.07.24 в 14:51

Варна е домакин на Еврохор 2024

Тази година Варна е един от домакините на Еврохор 2024 – проект на Европейската хорова асоциация, съвместно с Българския хоров съюз. Всяка година той се провежда в различна държава и има за цел да популяризира европейската хорова музика и да насърчи културния обмен в Европа. Хоровото събитие води началото си от 1982 г. и предлага възможност на млади..

публикувано на 11.07.24 в 14:45