Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Димитров: Новият спектакъл на ансамбъл "Българе" ще е нещо невиждано

В началото никой не ми вярваше, дори майка ми, споделя хореографът

Ансамбъл "Българе"
Снимка: официален профил

Христо Димитров:

Възраждането е това, което променя цял един народ, както Паисиевата история. Но в наши дни Възраждане може да има във всяка сфера на нашия обществен живот - в спорта, в културата, в политиката. Един политик, един кмет, един треньор, един тенисист може да промени цяла една област от живота. Ние не правим Възраждане, Възраждане не се прави от един ансамбъл, а от цял един народ. Но ние сме един мощен мотор, който върви напред в студ, в дъжд, в мизерия, в радост - винаги "с факлата напред".


Един човек с истински български заряд в душата бе гост в нашата "Радиоприемница" - продуцентът и хореограф на Националния фолклорен ансамбъл "Българе" Христо Димитров. Без да изневери на прямото си общуване, той бе пределно откровен, отговаряйки на въпросите на Катя Василева за създаването на "Това е България", "Осмото чудо", "България през вековете", смисъла на определението "фолклорно богатство" и дългия път до съвършенството, който започва още преди 16 години.

Екип на Радио София посети репетиция на ансамбъл "Българе", като направи последователите си в социалните мрежи съпричастни, макар и за броени минути, с "тайните от кухнята" на професионалните танцьори. Още в самото начало, в лицето на Христо Димитров пред нас се изправи един авторитетен, обаятелен, организиран и общителен човек, който говори емоционално и завладяващо, а първите му думи към радиоекипа бяха: "Тук, в тази зала се случват само позитивни неща, сега вече и за вас денят ще върви по друг начин, зареден с енергия". След това ни се оплака, макар и на шега:
     
Христо ДимитровВ началото никой не ми вярваше, когато казвах, какво искам да направя. Майка ми дори не вярваше. Единствено ми повярваха Ян Чарлз Андерсон и моята сестра Елена. Сега казвам, че ще направя един голям световен спектакъл, с който изключително ще вдигнем нивото на танцовото изкуство в България, той ще бъде нещо грандиозно и на световно ниво, и пак не ми вярват. Същата работа като преди 16 години... Все човек трябва да се доказва!
     
С усмивка Христо Димитров ни увери, че всичко около новия проект все още е "дълбока тайна", но открехна вратата съвсем мъничко, като каза, че в него ще се представят песните и танците на няколко народа - на България, на Гърция, на Турция, на Румъния, на Русия, като може да бъдат включени и други страни:

Ще бъде нещо изключително грандиозно, невиждано нито в рамките на България, нито в рамките на Европа, а по всяка вероятност и по света. Има големи шоуспектакли, но те не са пътуващи. Нашето ще бъде направено така, че да може да го местиш.
     
Един от спектаклите на ансамбъл "Българе" носи недвусмисленото име "Осмото чудо". Дали това определение е достатъчно подходящо за българския фолклор? Провокиран от този въпрос, продуцентът ни върна в един от най-ярките си спомени:

Когато стартирахме, фолклорът беше "под земята". Преди 12 години, когато ние обявихме кампанията "Второ българско възраждане", аз вече бях усетил възвръщането на интереса на българите към танцовото ни изкуство. Това стана след спектакъла "Това е България". Ние бяхме направили книга за впечатления и когато започнах да чета какво са написали зрителите в тази книга, аз изтръпнах целия. Имаше думи, от които личеше, че "сълзите са капали по страницата". Тогава разбрах, че запалваме нещо в сърцата на хората, което трябва да остане да гори. Защото иначе след една седмица те забравят това, което са гледали, грабват ги грижите, проблемите...

Но как всъщност се стига до "Осмото чудо":

Един спектакъл трябва да се роди, не можеш да го измислиш... И винаги идва "отгоре". Идеята за "Осмото чудо" се роди в хотел в Гоце Делчев, докато се бръснех. Спомням си датата - 14 февруари. Беше просто като гръмотевица - за една, две, три секунди цялата идея ми се роди в главата. Пуснах самобръсначката, излязох от банята, паднах на колене до леглото и казах: "Господи, какво беше това чудо, което ми се случи".

Следват три години неуморна работа - подготвяне на сценарий, шиене на костюми, изработване на реквизит и привличане на актьори. Много често се казва, че българският фолклор е най-богатият, но в какво точно се състои това богатство. Това са неравноделните ритми. Затова и Христо Димитров и танцьорите решават да го обяснят по такъв начин, че "да го разбере дори едно дете в първи клас в Китай".

С водещата Катя ВасилеваРедица негативи са останали от времето на социализма в танцовото ни изкуство и наистина е необходима една добра реформа. Асоциацията на хореографите в България трябва да бъде инициатор за тази реформа, но тя е немислима без участието на Министерството на културата, Министерството на образованието, парламента. Целият формат трябва да се смени, така както това беше направено в здравеопазването, образованието, транспорта, бе категоричен Христо Димитров.

Освен всички планирани спектакли през следващите месеци, Национален фолклорен ансамбъл "Българе" ще участва и във Фолклорната танцова панорама, която ще събере на една сцена професионални и самодейни състави. Над 2000 професионални и самодейни танцьори от 60 ще представят 280 танца в 15 града на страната. Хореографът застава изцяло зад тази инициатива:

Ако искаме самодейното танцово изкуство да се развива, тези самодейни танцьори трябва да имат досег до професионалните танцьори - да могат да се зареждат от големите, да могат да кажат искаме един ден да бъдем "ей като тия". Защото ние нямаме друг начин да си вземем танцьорите, освен от самодейните колективи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!